Pasztet kuminowy z morelami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Cebula - 1Olej rzepakowy - 100 ml + kilka łyżek do smażeniaLiść laurowy - 2Goździki - 2Soczewica brązowa - 2 szklankki ugotowanejKasza jaglana - szklanka ugotowanejSos sojowy - 2 łyżkiKumin (kmin rzymski) - łyżeczka mielonegoMajeranek suszony - 1/2 łyżeczkiImbir - 2 łyżeczki, w proszkuGałka muszkatołowa - 1/4 gałkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMorele suszone - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażymy na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy je. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera na gładko, doprawiamy do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę morele, układając je w poprzek i uważając, żeby nie było między nimi za dużych przerw. Wylewamy resztę masy. Pasztet pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez całą noc w foremce.
Rano obkrawamy pasztet i wyjmujemy go z formy. Kroimy bardzo ostrym nożem - chodzi o to, aby morele zostały przecięte równiutko.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory