Pasztet kuminowy z morelami

Marta Dymek, Magazyn Kuchnia 15.07.2020 14:27
(brak ocen)
OCEŃ
Pasztet kuminowy z morelami
1. Bezmięsne pasztety można przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu niezwykłej kremowości i delikatności.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażymy na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy je. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera na gładko, doprawiamy do smaku. 

2 / 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę morele, układając je w poprzek i uważając, żeby nie było między nimi za dużych przerw. Wylewamy resztę masy. Pasztet pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez całą noc w foremce. 

3 / 3

Rano obkrawamy pasztet i wyjmujemy go z formy. Kroimy bardzo ostrym nożem - chodzi o to, aby morele zostały przecięte równiutko. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA