Pasztet z wątróbki z galaretką jabłkową

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 31.07.2020 14:55
(brak ocen)
OCEŃ
Pasztet z wątróbki z galaretką jabłkową
Pasztet z wątróbki z galaretką jabłkową
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Wątróbki oczyszczamy. Rozgrzewamy na patelni 30 g masła i podsmażamy boczek na złoty kolor. Wrzucamy szalotki i czosnek, lekko rumienimy (uważając, by czosnek się nie przypalił). Dodajemy wątróbki, jabłko i posiekane zioła. Smażymy, mieszając od czasu do czasu - wątróbki powinny prawie się ściąć (w środku mają być tylko lekko różowe). Przekładamy wszystko do malaksera.

2 / 5

Na patelnię wlewamy calvados, doprowadzamy do wrzenia, zeskrobując przysmażone resztki z boków patelni. Wlewamy do malaksera, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, a następnie dokładnie mieszamy z resztą masła.

3 / 5

Przekładamy do kilku mniejszych naczyń lub jednego dużego, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

4 / 5

Robimy galaretkę: sok zagotowujemy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, odciskamy ją i dodajemy do soku. Mieszamy, aby się rozpuściła. Studzimy chwilę i rozlewamy na pasztecie, tak aby płyn dokładnie pokrył wierzch. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

5 / 5

Uwagi:* Pasztet podajemy z kromkami bagietki, krakersami lub tostami.** Pasztet trzeba wyjąć z lodówki mniej więcej pół godziny przed podaniem. Powinien mieć temperaturę pokojową.*** Aby uzyskać gładki pasztet, po zmiksowaniu można go przetrzeć przez sito i dopiero potem wymieszać z masłem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps