Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym

Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Szynka wieprzowa surowa - 2 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuWoda - 1/2 szklankiOcet winny - 1/4 szklankiLiść laurowy - 1Ziele angielskie - kilka ziarenRosół - 1/4 litraWiśnie - 1 szklanka; bez pestekGoździki - 2Cynamon - do smakuCukier - do smakuWino czerwone - 1.5 szklankiMąka ziemniaczana - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywą i podlewamy wodą zmieszaną z octem. Dodajemy przyprawy i dusimy 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
2 / 3
Przygotowujemy sos: do wrzącego rosołu wkładamy wiśnie i przyprawy korzenne, doprawiamy cukrem do smaku. Szklankę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
3 / 3
Gdy mięso będzie miękkie, przekładamy je do brytfanny, obsypujemy mąką, podlewamy pozostałym winem i sosem wiśniowym. Pieczemy 30 minut w 200 st. C. Pieczeń kroimy w plastry, osobno podajemy sos wytworzony podczas pieczenia.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego