Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym

Magazyn Kuchnia 18.02.2021 16:46
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym
Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywą i podlewamy wodą zmieszaną z octem. Dodajemy przyprawy i dusimy 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

2 / 3

Przygotowujemy sos: do wrzącego rosołu wkładamy wiśnie i przyprawy korzenne, doprawiamy cukrem do smaku. Szklankę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy.

3 / 3

Gdy mięso będzie miękkie, przekładamy je do brytfanny, obsypujemy mąką, podlewamy pozostałym winem i sosem wiśniowym. Pieczemy 30 minut w 200 st. C. Pieczeń kroimy w plastry, osobno podajemy sos wytworzony podczas pieczenia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps