Pieczone bakłażany z kolendrą i pestkami granatu

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:58
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczone bakłażany z kolendrą i pestkami granatu
Pieczone bakłażany z kolendrą i pestkami granatu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W rondlu zagotowujemy 5 szklanek wody z 2,5 łyżeczki soli. Zdejmujemy zalewę z ognia, wkładamy do niej bakłażany i dociskamy je talerzykiem o średnicy mniejszej niż średnica rondla. Odstawiamy na godzinę, a potem odcedzamy i osączamy na papierowym ręczniku.

2 / 3

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, porcjami smażymy plastry bakłażanów, po 2 minuty z każdej strony. Układamy na blasze, jeden plaster obok drugiego, posypujemy curry lub garam masala. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°C.

3 / 3

Wyjmujemy blachę z piekarnika, układamy bakłażany na półmisku, delikatnie skrapiamy miodem, posypujemy listkami kolendry i pestkami granatu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps