Pieczone warzywa z pesto koperkowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Marchewka - 4Pietruszka - 1Burak - 1Seler korzeniowy - 1/4 bulwyJałowiec - 6 jagódZiele angielskie - 2 ziarnaLiść laurowy - 2 liścieNatka pietruszki - 1/4 łyżeczkiCząber - 1/4 łyżeczkiPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuOlej rzepakowy - 2 łyżkiOrzechy laskowe - 1/4 szklanki uprażonychŻurawina suszona - 2 łyżkiPesto koperkowe - 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości i grubości. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej i mieszamy dłońmi tak długo, aż wszystkie kawałki równo się pokryją tłuszczem i przyprawami. Przekładamy warzywa na duży arkusz papieru do pieczenia, następnie zbieramy papier na górze i związujemy sznurkiem w paczuszkę, którą kładziemy na blasze do pieczenia. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Potem rozwijamy, gorące warzywa wkładamy do miseczek, obsypujemy orzechami i żurawinami. Podajemy z pesto.
Rady:* Nieodzownym składnikiem tradycyjnego pesto jest długodojrzewający ser, który dodaje specyficznego, słonego smaku umami. Przygotowując wegańskie pesto, zamiast sera dobrze jest mieć pod ręką płatki drożdżowe - dzięki nim uzyskamy intensywny serowy aromat zupełnie bez sera. Można je kupić w sklepach internetowych za mniej więcej 15 złotych (opakowanie 150 g) i dodawać do różnych potraw, które domagają się serowego smaku - w kuchni wegańskiej przydają się bardzo często, dlatego warto je mieć zawsze w swojej spiżarni. * Pamiętajcie, aby pesto miksować szybko i sprawnie - zbyt długo ucierane zioła tracą smak i aromat, a orzechy robią się za tłuste. Dlatego jeszcze zanim włożycie zioła do kubka blendera, dokładnie je posiekajcie. Miksujcie krótko, pulsacyjnie, często oskrobując ścianki blendera."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory