Składniki (4porcje)
-
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna - 250 gCukier - 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiDrożdże suszone - 1 łyżeczkaMleko 3.2 proc. - 1/2 szklankiŻółtka - 1 sztukaMasło - 40 g (roztopione)
-
Składniki na farsz:
Pieczarki - 500 gCebula - 1 duża sztukaOlej rzepakowy - 2 łyżkiSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiOregano suszone - 1/2 łyżeczki
-
Dodatkowo:
Jajka - 1 sztuka do posmarowania pierogówCzarnuszka - 1 łyżeczka do posypania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj żółtko oraz roztopione masło, wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na cieniutki, prostokątny placek. Pokrój go na prostokąty o wymiarach około 8x20 cm. Na środku każdego prostokąta nałóż farsz pieczarkowy, a następnie połącz i zlep brzegi ciasta formując podłużne paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory