Pierogi szwedzkie

Haps 14.02.2020 16:40
(4 oceny)
OCEŃ
Pierogi szwedzkie
Cóż, że ze Szwecji. Te pierogi są tak dobre jak polskie!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj żółtko oraz roztopione masło, wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).

2 / 3

W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.

3 / 3

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na cieniutki, prostokątny placek. Pokrój go na prostokąty o wymiarach około 8x20 cm. Na środku każdego prostokąta nałóż farsz pieczarkowy, a następnie połącz i zlep brzegi ciasta formując podłużne paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.