Piersi kurczaka w sezamie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Marynata
Białka - 1Mąka kukurydziana - łyżeczkaSos sojowy - łyżkaOlej sezamowy - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - do smakuDymka - 3 (białą i zielona część)
-
Oraz
Pierś z kurczaka - 1/2 kgOlej arachidowy - 2 łyżkiCzosnek - ząbekImbir - 2-3 cm kawałek korzeniaPieczarki - 180-200 gGroszek cukrowy - 150 g strączkówSherry - 2 łyżki (najlepiej półwytrawne)Sos sojowy - łyżkaSezam - 2-3 łyżki, uprażone na złoto na suchej patelni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całe strączki groszku, smażymy jeszcze 2-3 minuty - warzywa powinny pozostać jędrne. Wlewamy sherry i sos sojowy, mocno podgrzewamy. Posypujemy sezamem i podajemy od razu - na przykład z ryżem.Według przepisu Hilaire Walden z książki "Sainsbury s Step-by-step chicken"
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory