Pikantny pieczony kurczak doskonały
Pikantny pieczony kurczak
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Maślanka - 1.25 szklankiOliwa - 1/4 szklankiSos chili - 3 łyżki pikantnegoMusztarda dijon - 2 łyżkiCzosnek - 2 roztarte ząbkiSól - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiCebula - 1 duża pokrojona w cząstkiPalki z kurczaka - 12 kawałków ze skórą i kośćmiBułka tarta - 1 szklankaParmezan - 1/3 szklankiMąka pszenna - 1/4 szklankiTymianek suszony - 2 łyżeczkiPapryka mielona słodka - 1/2 łyżeczkiPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/2 łyżeczkiMasło - 3 łyżki stopionego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka i wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin. Od czasu do czasu odwracaj kurczaka w marynacie. Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Wymieszaj tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmij z marynaty, otocz w mieszaninie sera i tartej bułki. Pozostaw na 30 minut, a następnie ułóż na ruszcie piekarnika, a pod spód wsuń blachę. Piecz 50 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory