Pikantny pieczony kurczak doskonały

Marcin Szczepański/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:04
(brak ocen)
OCEŃ
Pikantny pieczony kurczak doskonały
Pikantny pieczony kurczak
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka i wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin. Od czasu do czasu odwracaj kurczaka w marynacie. Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Wymieszaj tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmij z marynaty, otocz w mieszaninie sera i tartej bułki. Pozostaw na 30 minut, a następnie ułóż na ruszcie piekarnika, a pod spód wsuń blachę. Piecz 50 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps