PIZZA con zucchine, funghi e mozzarella

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Drożdże świeże - 25 gWoda - 150 ml ciepłejMąka pszenna - 250 gSól - łyżeczkaCukier - pół łyżeczkiOliwa - łyżka stołowaPomidory z puszki - 1 puszkaCebula - 1Czosnek - dwa ząbkiChili - 1 sztukaOliwa - 3 łyżkiSól - szczyptaCukier - szczyptaOregano świeże - szczyptaCukinia - 1 sztukaPieczarki - kilka sztukMozzarella - 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłą wodą, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier. Wymieszać dokładnie, a po otrzymaniu idealnego zaczynu pozostawić na 10 - 15 minut w spokoju. W drugiej misce przygotować mąkę wymieszaną z solą. Wlać do niej przygotowany wcześniej zaczyn, zarabiać aż do wyrobienia ciasta. Pod koniec dodać oliwę. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odstawić w misce na ok. 1 h. Po wyrośnięciu, wyjąć i zagnieść ciasto jeszcze raz. Pozostawić na kolejne 10 minut. Przygotować blachę i papier do pieczenia. Wyjąć ciasto i rozgniatać od środka na zewnątrz rękami. Do uformowania blatu pizzy.
Na pizzę wyłożyć przygotowany sos: podgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy puszkę pomidorów, następnie wszystkie przyprawy i odparowujemy zbędną wodę. Idealna konsystencja powinna być gęsta.
Wykładamy pokrojoną w piórka cebulę, cienko pokrojone paprykę, pieczarki i cukinię, przykrywamy serem. Tak przygotowaną pizzę odstawiamy przed pieczeniem na 15 minut. Pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 240 C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory