PIZZA con zucchine, funghi e mozzarella

Tomasz Muraszko 21.04.2020 13:29
(14 ocen)
OCEŃ
PIZZA con zucchine, funghi e mozzarella
Mamma mia nie robiła lepszej. Powstało dzieło sztuki! Pieszczotto dla podniebienia. Coś wspaniałego! Tak dobrego, że pizzer nie płakał, jak robił. Ba! Cieszył się, że powstało to rękodzieło, i to w Warszawie.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłą wodą, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier. Wymieszać dokładnie, a po otrzymaniu idealnego zaczynu pozostawić na 10 - 15 minut w spokoju. W drugiej misce przygotować mąkę wymieszaną z solą. Wlać do niej przygotowany wcześniej zaczyn, zarabiać aż do wyrobienia ciasta. Pod koniec dodać oliwę. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odstawić w misce na ok. 1 h. Po wyrośnięciu, wyjąć i zagnieść ciasto jeszcze raz. Pozostawić na kolejne 10 minut. Przygotować blachę i papier do pieczenia. Wyjąć ciasto i rozgniatać od środka na zewnątrz rękami. Do uformowania blatu pizzy. 

2 / 3

Na pizzę wyłożyć przygotowany sos: podgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy puszkę pomidorów, następnie wszystkie przyprawy i odparowujemy zbędną wodę. Idealna konsystencja powinna być gęsta. 

3 / 3

Wykładamy pokrojoną w piórka cebulę, cienko pokrojone paprykę, pieczarki i cukinię, przykrywamy serem. Tak przygotowaną pizzę odstawiamy przed pieczeniem na 15 minut. Pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 240 C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.