Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 1,5 kgCebula biała - 1, dużaCebula czerwona - 4Masło - 50 gŚmietana 30 proc. - 200 mlBulion warzywny - 200 mlZakwas na żurek - 100 mlOlej rzepakowy - 100 mlJajka - 3Tymianek świeży - kilka gałązekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek suszony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory