Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - 3/4 szklankiSzpinak mrożony - 20 dagŚmietana 22 proc. - 1/2 szklankiCzosnek - ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smaku
-
Placki
Cebula biała - półZiemniaki - 1.5 kg obranychJajka - dwaMąka pszenna - dwie łyżkiParmezan - 10 dag grubo startegoCzosnek - trzy ząbki roztarte na pastę z połową łyżeczki soliSól - pół łyżeczkiOliwa - sześć łyżekMasło - sześć łyżekNatka pietruszki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj sos: rozmroź szpinak i dokładnie osącz go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę tortową. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Włóż do miski, przestudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Zetrzyj na tarce do warzyw cebulę i ziemniaki, przełóż je na sitko i dobrze osącz. Dodaj jajka, mąkę, czosnek i parmezan, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło z oliwą, smaż placki (po 4 minuty z każdej strony), osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuj pieprzem i wkładaj do ciepłego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Podawaj posypane posiekaną natką z podgrzanym sosem szpinakowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory