Pomidorowe curry z ciecierzycą
Trochę egzotyki w domu? Kapitalne curry pomidorowe z ciecierzycą. Proste, szybkie, no i ten smaaak!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szalotka - 3Czosnek - 2 ząbkiImbir - 2 cmGorczyca - łyżeczkaSól - 1/2 łyżeczkiKumin (kmin rzymski) - łyżeczka mielonegoKurkuma w proszku - 1/2 łyżeczkiChili w płatkach - szczyptaCynamon - szczyptaOlej rzepakowy - wedle uznaniaCiecierzyca - puszkaPomidory z puszki - puszkaMleko kokosowe - 500 mlSos sojowy - łyżkaBrązowy cukier demerara - 1/2 łyżeczkiSzczypiorek - do dekoracjiOrzechy ziemne - do dekoracji
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Szalotki, czosnek i imbir obierz i pokrój drobno. Przełóż pokrojone składniki do blendera i dodaj przyprawy: gorczycę, sól, kumin, kurkumę, chili i cynamon. Zblenduj. Podsmaż przygotowaną pastę na patelni z odrobiną oleju.
2 / 3
Gdy aromat przypraw uniesie się w powietrzu dodaj odcedzoną cieciorkę z puszki i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj pomidory z puszki i mleko kokosowe i gotuj przez 10-15 minut. Dopraw sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
3 / 3
Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan, posypane posiekaną dymką i pokruszonymi orzechami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory