Puchowa babka

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:16
(brak ocen)
OCEŃ
Puchowa babka
Puchowa babka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotowujemy rozczyn. Odważamy 250 g mąki, przesiewamy ją i sparzamy wrzącym mlekiem, a gdy przestygnie, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2 / 4

Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy do nich resztę przesianej mąki oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rum, roztopione, schłodzone masło i szczyptę soli. Nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy umyte, osączone i posypane mąką rodzynki. 

3 / 4

Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy (powinno zająć połowę jej objętości), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

4 / 4

Gdy ciasto w formie urośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.