Puchowa babka
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 500 gMleko 3.2 proc. - 250 mlDrożdże świeże - 70 gŻółtka - 10Cukier - 150 gRum - 25 mlMasło - 150 gSól - SzczyptaRodzynki - 150-200 gMasło - Do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy rozczyn. Odważamy 250 g mąki, przesiewamy ją i sparzamy wrzącym mlekiem, a gdy przestygnie, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy do nich resztę przesianej mąki oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rum, roztopione, schłodzone masło i szczyptę soli. Nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy umyte, osączone i posypane mąką rodzynki.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy (powinno zająć połowę jej objętości), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto w formie urośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory