Pularda w śmietanie z aromatem trufli

Pularda w śmietanie z aromatem trufli
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kurczak - 1,6-1,8 kg wypatroszonej pulardyMasło - 1/2 kostkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuWino białe - 1 szklanka wytrawnegoWoda - 1 szklankaSzalotka - 4 pokrojone w piórkaPieczarki - 6-8 pokrojonych w plasterkiCukier - Do smakuPasta truflowa - 1 łyżeczkaŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pulardę kroimy na części i obsmażamy w rondlu na połowie masła na złoty kolor. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i wodę. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.
2 / 3
Na pozostałym maśle obsmażamy szalotki i pieczarki, doprawiamy do smaku solą i cukrem, dodajemy pastę truflową.
3 / 3
Mięso wyjmujemy z rondla, a sos odparowujemy do 1/3 objętości. Dodajemy śmietanę i ponownie redukujemy do żądanej konsystencji. Dodajemy pieczarki z cebulą. Sosem polewamy kawałki pulardy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory