Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 1/2 kgWoda - 200 ml ciepłejJajka - 1Olej rzepakowy - 2 łyżkiSól - szczyptaKapusta kiszona - 1 kgCebula biała - 1 duża posiekanaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBułka tarta - 4-6 łyżekOlej rzepakowy - 4 łyżkiGrzyby suszone - 5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaciśnij brzegi. Uformowane pierogi gotuj w płaskim, szerokim garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na półmisek. 4-6 porcji, godzina i 30.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory