Razowe łazanki z kapustą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Mąka razowa - 3 szklankiMąka pszenna - 1 łyżkaJajka - 1Żółtka - 1Kapusta biała - główkaCebula biała - 3-4Pieczarki - 30-40 dagSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuOliwa - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiej i wymieszaj obie mąki, wsyp na stolnicę, pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajko oraz żółtko. Lekko posól, bardzo dokładnie zagnieć i wyrób, wlewając po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie jednolite, dość twarde, ale elastyczne, przykryj je miską i pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło. Potem rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i pokrój na łazanki (kwadraciki lub prostokąciki). Wrzuć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki masła lub oliwy, gotuj 10 minut, odcedź. Poszatkowaną kapustę uduś w małej ilości wody do miękkości. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż, mieszając, aż odparuje sos, a grzybki lekko się przyrumienią. Wymieszaj z osączoną kapustą oraz łazankami. Łazanki możesz podać od razu albo posypać kawałeczkami masła i zapiec.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory