Razowe łazanki z kapustą

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Razowe łazanki z kapustą
Razowe łazanki z kapustą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesiej i wymieszaj obie mąki, wsyp na stolnicę, pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajko oraz żółtko. Lekko posól, bardzo dokładnie zagnieć i wyrób, wlewając po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie jednolite, dość twarde, ale elastyczne, przykryj je miską i pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło. Potem rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i pokrój na łazanki (kwadraciki lub prostokąciki). Wrzuć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki masła lub oliwy, gotuj 10 minut, odcedź. Poszatkowaną kapustę uduś w małej ilości wody do miękkości. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż, mieszając, aż odparuje sos, a grzybki lekko się przyrumienią. Wymieszaj z osączoną kapustą oraz łazankami. Łazanki możesz podać od razu albo posypać kawałeczkami masła i zapiec.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.