Rosół z ryby

Rosół z ryby
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Por - jedenMarchewka - dwieSeler korzeniowy - pół średniegoPietruszka - jednaCebula biała - jednaLiść laurowy - dwaNatka pietruszki - pęczekRyba - kilogram, np. morszczukaKrewetki - 10 dag (z puszki lub mrożone)Wino białe - dwie szklankiSok cytrynowy - z jednej cytrynySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPrzyprawa do ryb - dwie łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wkładamy do 2 l wrzącej wody, dodajemy liście laurowe oraz przyprawę do ryby i gotujemy na wolnym ogniu 40 min. Solimy. Rybę czyścimy i kroimy na duże kawałki. Wywar warzywny przecedzamy przez sito, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy rybę i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 40 min. Rosół przecedzamy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Z kawałków ryby ściągamy skórę i starannie oczyszczamy je z ości. Dzielimy na mniejsze porcje. Rosół podajemy z krewetkami (obgotowanymi lub obsmażonymi) i kawałkami ryby, posypany natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory