Rosyjska zupa rybna

Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:37
(brak ocen)
OCEŃ
Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj wywar rybny: weź kilogram resztek rybnych z chudych ryb (odrzuć skrzela, bo wywar zgorzknieje). Obierz i grubo pokrój jedną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pokrój na kawałki pora, 1-2 marchewki, bulwę kopru włoskiego i 2 łodygi selera naciowego. Wszystkie składniki włóż do garnka, wlej 5 szklanek wody i 2 szklanki białego, wytrawnego wina, dodaj 2 liście laurowe i łyżeczkę ziaren białego pieprzu.

 

Zagotuj, odkryj, gotuj 20-30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas usuwając pianę. Przecedź i gotuj tak długo, aż pozostanie 1,5 litra wywaru. Posól do smaku. Przygotuj zupę: pokrój cebule, zeszklij je na maśle razem z kaparami. Dodaj przecier i krótko zasmaż. Obierz ogórka, przekrój wzdłuż, usuń pestki. Połówki ogórka pokrój w półplasterki. Posiekaj oliwki. Do wywaru rybnego włóż cebulę z kaparami, kiszonego ogórka i oczyszczone, umyte, pokrojone na kawałki ryby. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu, dodaj przyprawy i część oliwek, gotuj jeszcze 5 minut. Na talerzach ułóż porcje ryb, posyp oliwkami, na nich ułóż po plasterku cytryny, posyp posiekaną natką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.