Ryba w galarecie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - jeden wypatroszony i sprawionyWłoszczyzna - pęczekCukier - jedna lub dwie łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula biała - trzy posiekaneBiałka - jednoSok cytrynowy - sok z jednej cytrynyRodzynki - dwie garścieŻelatyna - dwie łyżkiOrzechy włoskie - do dekoracjiRodzynki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wypatroszonego i sprawionego karpia wraz z głową i ogonem pokrój w dzwonka, umieść w brytfance i zalej małą ilością wody. Dołóż obrane jarzyny (w całości, aby łatwiej było wyjąć je z wywaru). Przypraw cukrem, pieprzem i solą, podgrzewaj na małym ogniu, aż ryba się rozgotuje (2-3 godziny), uzupełniając wyparowaną wodę. Cebule zeszklij na maśle. Z wywaru z ryby wyjmij jarzyny, odcedź na sitku ugotowaną rybę, a potem dokładnie oddziel ją od ości. Wywar odszumuj, zagotowując go wraz z rozbitym białkiem (białko musi być świeże!). Do sklarowanego wywaru włóż mięso z obranej ryby i całą cebulę. Dodaj rodzynki, jeszcze raz zagotuj, dodaj sok z cytryny, ponownie dosłodź. Ewentualnie dodaj 2 łyżki żelatyny - galareta łatwiej się zetnie. Wymieszaj, przelej do salaterek. Poczekaj, aż stężeje, udekoruj orzechami i rodzynkami. Podawaj z chałką wigilijną z masłem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory