Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 14:59
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami
Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju, aż kawałki lekko zrumienią się z każdej strony. 

2 / 4

Robimy marynatę do tofu, łącząc w miseczce wszystkie jej składniki. Wylewamy marynatę na patelnię z podsmażonymi kostkami tofu - powinna je dokładnie przykryć. Zwiększamy ogień i gotujemy - w ciągu kilku minut marynata odparuje, a tofu zrobi się lepkie. Wówczas zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok, aby całkowicie wystygło. 

3 / 4

Robimy sos: wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i mieszamy, energicznie wstrząsając. Przyrządzamy sałatkę: marchewkę i ogórka obieramy, następnie za pomocą bardzo ostrego noża kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy warzywa do miski z lodowatą wodą i łyżeczką soli - dzięki temu pozostaną chrupkie. 

4 / 4

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy do misek. Pokrojone w paski warzywa osączamy z wody, nakładamy do misek z makaronem, dodajemy tofu i wlewamy sos. Na koniec obsypujemy obficie grubo pokrojonymi ziołami i kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami. Mieszamy i jemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA