Sernik z owocami egzotycznymi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Serek homogenizowany - 340 g, może być twaróg trzykrotnie zmielonyŻelatyna - 15 gWoda - 90 mlŻółtka - 2-3Cukier - 100 gWanilia - 2 laskiŚmietana kremówka 36 proc. - 380 ml
-
Ciasto kokosowo-makowe (można zastąpić zwykłym ciastem kruchym)
Wiórki kokosowe - 80 gMasło - 85 gCukier - 100 g trzcinowegoMak niebieski - 20 g suchegoMąka pszenna - 30 gSok pomarańczowy - 1.5 łyżki
-
Sałatka owocowa:
Ananas - 1/2Mango - 1Marakuja - 4
-
Bita śmietana:
Śmietana kremówka 36 proc. - 400 mlCukier puder - 50 gWanilia - 1 laska
-
Ciasteczka (tulie) makowe do dekoracji:
Cukier - 60 g trzcinowegoMasło - 40 g stopionegoMąka pszenna - 30 gMiód pszczeli - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - szczyptaMak niebieski - do posypania
-
Oraz:
Dżem - 100 g morelowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Robimy sernik. Dwa dni wcześniej przekładamy serek (lub twaróg) na sitko o drobnych oczkach i pozostawiamy na 48 godzin do osączenia. Namaczamy żelatynę w 60 ml wody. Odstawiamy na 20 minut.
Ubijamy żółtka. Gotujemy syrop z 30 ml wody i cukru. Gdy osiągnie temperaturę 118°C (sprawdzamy termometrem kuchennym), zaparzamy nim ubite żółtka i ucieramy tak długo, aż wszystko ostygnie (można podwoić ilość składników, aby było łatwiej przygotować masę, ale używamy tylko połowy, czyli około 185 g gotowej masy żółtkowej).
Dodajemy biały ser i ziarenka z obu lasek wanilii oraz rozpuszczoną żelatynę. Porcjami dodajemy ubitą (niezbyt sztywno) śmietankę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do małych foremek (do zdjęcia użyliśmy kwadratowych, ale mogą mieć dowolny kształt) albo do tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
Robimy kruchy spód kokosowo-makowy: roztapiamy masło z cukrem, mieszamy z wiórkami, makiem i mąką, wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwiema warstwami folii lub pergaminu. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, pieczemy 12 minut w 160 st. C.
Z jeszcze ciepłego ciasta wycinamy mniejsze ciastka taką samą foremką jak te, w których zastygała masa serowa, albo wykrawamy duże koło o średnicy tortownicy (jeśli sernik zastyga w tortownicy). Studzimy.
Robimy sałatkę: kroimy ananasa i mango w kostkę. Owoce marakui dzielimy na połówki, wyjmujemy miąższ ze środka, mieszamy go z ananasem i mango.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Mocno schładzamy śmietankę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać. Ubijamy trzepaczką, powoli wsypując cukier wymieszany z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.
Robimy ciasteczka do dekoracji (10 sztuk, po jednym na porcję): mieszamy wszystkie składniki, oprócz maku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, cieniutko rozsmarowujemy długie wąskie paski na wyściełanej pergaminem blasze, najlepiej używając szablonu (szablon do ciastka na zdjęciu wykrojono w kształcie wysokiego trójkąta o wąskiej podstawie). Posypujemy ciastka makiem, pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. Jeszcze gorące można uformować, nadając im kształt owalu albo kółka, albo tylko leciutko zagiąć - jak ciastko widoczne na zdjęciu.
Składamy deser: ostudzone makowo-kokosowe (lub kruche) spody smarujemy dżemem morelowym, układamy na wierzchu wyjęte z foremek porcje masy serowej. Jeśli robimy jedno duże ciasto, kładziemy na okrągłym kruchym spodzie zastygłą masę serową wyjętą z tortownicy. Do deseru podajemy sałatkę owocową z waniliową śmietaną. Dobrym dodatkiem są także lody lub sorbet o smaku mango. Każdą porcję deseru dekorujemy ciasteczkiem makowym."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory