Smalec ziołowy z piwem i tymiankiem

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 13.01.2021 16:51
(brak ocen)
OCEŃ
Smalec ziołowy z piwem i tymiankiem
Smalec ziołowy z piwem i tymiankiem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

"Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kawałki mięsa i liść laurowy dodajemy, gdy skwarki są już przezroczyste, i wytapiamy, aż będą lekko złociste i niezbyt twarde, a mięso usmażone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec wlewamy piwo i znów mieszamy.

2 / 2

Pomysł: Ten lekki jak puch (dzięki piwnej dolewce) smalec może być wykwintną przekąską w towarzystwie suszonych pomidorów, grillowanych karczochów (ze słoika), pieczonych lub smażonych cukinii i bakłażanów. Rada: Smalec trzeba rozlewać do słoików warstwowo - kolejne warstwy wlewamy dopiero wtedy, gdy zastygną poprzednie. Chodzi o to, aby skwarki i inne dodatki do słoniny nie opadły na dno."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.