Składniki (6porcji)
-
Słonina - 1/2 kgBoczek - 1/2 kgWieprzowina - 1/4 kgWołowina - 1/4 kgLiść laurowy - 1Czosnek - 4 ząbkiTymianek suszony - 1 łyżeczkaZioła prowansalskie - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPiwo jasne - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kawałki mięsa i liść laurowy dodajemy, gdy skwarki są już przezroczyste, i wytapiamy, aż będą lekko złociste i niezbyt twarde, a mięso usmażone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec wlewamy piwo i znów mieszamy.
Pomysł: Ten lekki jak puch (dzięki piwnej dolewce) smalec może być wykwintną przekąską w towarzystwie suszonych pomidorów, grillowanych karczochów (ze słoika), pieczonych lub smażonych cukinii i bakłażanów. Rada: Smalec trzeba rozlewać do słoików warstwowo - kolejne warstwy wlewamy dopiero wtedy, gdy zastygną poprzednie. Chodzi o to, aby skwarki i inne dodatki do słoniny nie opadły na dno."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory