Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem

Dorota Sulich-Długosz/Magazyn Kuchnia 16.12.2019 22:16
(brak ocen)
OCEŃ
Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem
Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy farsz. Rozmrożone podgrzybki drobno siekamy. Na oliwie szklimy cebule pokrojone w półplasterki, dodajemy grzyby, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dusimy ok. 20 minut, następnie studzimy. Zagniatamy składniki ciasta, aż stanie się elastyczne (jeśli jest zbyt suche, dodajemy więcej śmietany). Rozwałkowujemy cienko ciasto i szklanką wycinamy kółka. Na środku kładziemy farsz i mocno sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Wystudzone pierożki smażymy na oliwie na chrupko, wystarczy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką i wiórkami parmezanu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps