Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem
Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Oliwa - do smażeniaCebula biała - dwieGrzyby - 1 kg mrożonych podgrzybkówCzosnek - dwa lub trzy ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuRozmaryn suszony - łyżeczka
-
Ciasto
Mąka pszenna - kilogramJajka - dwaŚmietana 22 proc. - 600 mlOliwa - łyżkaOliwa - do smażeniaNatka pietruszki - pół pęczkaParmezan - wiórki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy farsz. Rozmrożone podgrzybki drobno siekamy. Na oliwie szklimy cebule pokrojone w półplasterki, dodajemy grzyby, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dusimy ok. 20 minut, następnie studzimy. Zagniatamy składniki ciasta, aż stanie się elastyczne (jeśli jest zbyt suche, dodajemy więcej śmietany). Rozwałkowujemy cienko ciasto i szklanką wycinamy kółka. Na środku kładziemy farsz i mocno sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Wystudzone pierożki smażymy na oliwie na chrupko, wystarczy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką i wiórkami parmezanu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory