Tarta z dynią i niebieskim serem

Magazyn Kuchnia 16.02.2021 17:35
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta z dynią i niebieskim serem
Tarta z dynią i niebieskim serem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Foremkę (o śr. 24-26 cm lub prostokątną 20x30) smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i zapiekamy ok. 10 minut.

2 / 3

Dynię gotujemy na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł.

3 / 3

Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i starannie mieszamy. Następnie wlewamy nadzienie na podpieczony spód, posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok. 35 min.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.