Tarta z dynią i niebieskim serem
Tarta z dynią i niebieskim serem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ciasto francuskie - 1 opakowanieDynia - 400 g miąższuPor - 130 gSer owczy - 130 g typu roquefortJajka - 2Żółtka - 1Śmietana 30 proc. - 5 łyżek gęstejOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChili w proszku - do smakuParmezan - 2-3 łyżki startego do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Foremkę (o śr. 24-26 cm lub prostokątną 20x30) smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i zapiekamy ok. 10 minut.
2 / 3
Dynię gotujemy na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł.
3 / 3
Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i starannie mieszamy. Następnie wlewamy nadzienie na podpieczony spód, posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok. 35 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory