Torcik z musem herbacianym

Bożena Sikoń/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:51
(brak ocen)
OCEŃ
Torcik z musem herbacianym
Torcik z musem herbacianym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem. Resztę składników mieszamy, przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wysuwaną z piekarnika blachę wyściełamy pergaminem i rozsmarowujemy na nim masę na wysokość 12 mm. Pieczemy 10 minut w temp. 200°C, studzimy. Z upieczonego biszkoptu wycinamy trzy kółka o średnicy 15 cm (powinny z niego wyjść dwa całe kółka i dwie połówki, z których sztukujemy środkową warstwę torciku).

2 / 4

Robimy poncz, łącząc syrop cukrowy i sok z limonki. Nasączamy nim biszkopt

3 / 4

Robimy mus. Ucieramy żółtko z cukrem, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, namaczamy żelatynę. Łączymy przygotowane składniki. Podgrzewamy śmietankę i zaparzamy nią herbatę. Dodajemy do masy kieliszek (50 g) powstałego naparu oraz likier. Resztę herbacianej śmietany ubijamy i delikatnie łączymy z masą. 

4 / 4

Warstwy biszkoptu przekładamy musem, smarujemy nim wierzch oraz boki. Dekorujemy torcik i wstawiamy go do lodówki, aby masa stężała.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps