Składniki (5porcji)
-
Żółtka - 1Cukier - 10 gCzekolada biała - 80 gŻelatyna - 2 płatkiŚmietana kremówka 36 proc. - 200 gHerbata zielona - 20 gLikier - 20 g (z marakui)Syrop cukrowy - 150 g (woda z cukrem w proporcji 11 zagotowana i ostudzona)Limonka - sok z 1/2Jajka - 5Cukier - 70 gMąka pszenna typ 500 - 80 gMąka ziemniaczana - 10 gKakao - 10 g ciemnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem. Resztę składników mieszamy, przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wysuwaną z piekarnika blachę wyściełamy pergaminem i rozsmarowujemy na nim masę na wysokość 12 mm. Pieczemy 10 minut w temp. 200°C, studzimy. Z upieczonego biszkoptu wycinamy trzy kółka o średnicy 15 cm (powinny z niego wyjść dwa całe kółka i dwie połówki, z których sztukujemy środkową warstwę torciku).
Robimy poncz, łącząc syrop cukrowy i sok z limonki. Nasączamy nim biszkopt
Robimy mus. Ucieramy żółtko z cukrem, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, namaczamy żelatynę. Łączymy przygotowane składniki. Podgrzewamy śmietankę i zaparzamy nią herbatę. Dodajemy do masy kieliszek (50 g) powstałego naparu oraz likier. Resztę herbacianej śmietany ubijamy i delikatnie łączymy z masą.
Warstwy biszkoptu przekładamy musem, smarujemy nim wierzch oraz boki. Dekorujemy torcik i wstawiamy go do lodówki, aby masa stężała.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego