Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wątróbka drobiowa - 50 dagJabłka - 2 kwaśneMasło - 5 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMleko 3.2 proc. - 1 l do namoczeniaWódka - 20 ml krupnikuMiód pszczeli - łyżeczka
-
Sos malinowy
Maliny - 20 dag mrożonychWino czerwone - 500 mlCukier - 2 łyżki (lub miód)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść z błonek i tłuszczu, zalej mlekiem i odstaw na 3 godziny. Potem przepłucz zimną wodą, delikatnie osusz. Usmaż na maśle, posól i popieprz.
2 / 3
Gdy wątróbka lekko się zetnie, dodaj jabłka (wcześniej obrane i pokrojone w ósemki). Duś, aż jabłka będą miękkie, a następnie wlej krupnik i dodaj miód.
3 / 3
Przygotuj sos: maliny zagotuj z winem oraz cukrem lub miodem. Przetrzyj przez drobne sitko. Wątróbkę podawaj na jabłkach skropioną sosem malinowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory