Wolno pieczony boczek z zielonym sosem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Boczek - dwa kilogramy surowego z kośćmi i skórąSól - jedna łyżeczkaOliwa - dwie łyżkiSok cytrynowy - z jednej cytrynyZiemniaki - cztery dużeCzosnek - cztery ząbki
-
Sos
Natka pietruszki - garść liściBazylia - garść liściJajka - jedno ugotowane na twardoChleb - garść pokruszonego miękiszuOcet winny - jedna łyżkaOliwa - 80 mlSól - szczyptaCzosnek - dwa rozgniecione ząbki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Dzień wcześniej nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny (150 st. C). Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 st. C, pieczemy 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym. Na podstawie przepisu Johna Torode'a z książki Eat London, Conran Octopus, Londyn 2008".
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory