Zakwas buraczany

- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Burak - 1 kgMarchewka - 1Pietruszka - 1Seler korzeniowy - połowaChrzan - 30 g korzeniaCzosnek - 1 główkaKminek - 1 łyżeczkaSól - 3 łyżeczkiCukier - szczyptaChleb razowy - 1 kromka suchego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler cienko obieramy, kroimy na plasterki. Chrzan czyścimy, kroimy na kawałki. Czosnek obieramy. Warzywa wkładamy do kamionkowego garnka lub dużego, wyparzonego słoja. Dodajemy przyprawy, zalewamy 3 litrami letniej, przegotowanej wody, na wierzchu układamy chleb (składniki zakwasu nie powinna sięgać wyżej niż 2-3 cm do krawędzi naczynia, by pozostało miejsce na powstający podczas fermentacji kożuch). Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce (np. blisko kaloryfera). Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy. Kwas możemy przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory