Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 50 dagMleko 3.2 proc. - szklanka, gorącegoSól - łyżeczkaCebula - 1Mięso mielone wieprzowe - 30 dagMasło - 5 łyżek + 1 łyżkaMąka pszenna - 2 łyżkiBulion drobiowy - szklankaKoncentrat pomidorowy - łyżeczkaMusztarda stołowa - łyżeczkaNatka pietruszki - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą, gotuj 20 minut. Odcedź, wodę pozostaw. Ziemniaki utłucz, dodaj gorące mleko i ewentualnie nieco wody. Utrzyj mikserem z łyżką masła i solą na puszystą masę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj mielone mięso, smaż razem jeszcze przez chwilę. Możesz dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej angielski smak. Przygotuj sos: rozgrzej półtorej łyżki masła, oprósz mąką i zasmaż. Wlej bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i musztardą. Mięso przełóż do żaroodpornej formy. Polej sosem, na wierzchu rozsmaruj ziemniaki, posyp resztą masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory