Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 4Żabnica (lotta) - 400 g filetuDorsz - 200 g filetuSandacz - 200 g filetuCzosnek - 4 ząbkiCebula biała - 1Oliwa - 3 łyżkiWino białe - 1 kieliszekBrukselka - 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSer ementaler - garśćGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki świeżo startejJajka - 1Śmietana 12 proc. - 100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż zaczną się rozpadać. W tym czasie kroimy filety w kostkę o boku 1 cm. Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy kawałki ryby, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Wrzucamy poszatkowaną brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki rozgniatamy na gładkie purée. Mieszamy z serem i jajkiem, doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Do farszu rybnego wlewamy śmietanę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu rozsmarowujemy masę ziemniaczaną. Zapiekamy 10-15 minut w 210°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory