Zapiekanka z dorsza

Magazyn Kuchnia 06.02.2020 14:39
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka z dorsza
Zapiekanka z dorsza
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety z dorsza moczymy przez noc w wodzie, myjemy i gotujemy w małej ilości wody bez soli i przypraw, na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjmujemy rybę (wywar zachowujemy) i czyścimy z ości. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Brytfannę natłuszczamy, na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę ryby. Składniki układamy warstwami, aż do ich wyczerpania (na górze powinny znaleźć się ziemniaki). Każdą warstwę posypujemy siekanymi czosnkiem i natką oraz solą i pieprzem. Polewamy ciepłym olejem zmieszanym z oliwą i odrobiną wywaru z dorsza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godziny w 200°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps