Zapiekanka z dorsza

Zapiekanka z dorsza
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dorsz - 40 dagZiemniaki - 1 kgCzosnek - 10 ząbkówNatka pietruszki - pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - 125 mlOliwa - 125 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety z dorsza moczymy przez noc w wodzie, myjemy i gotujemy w małej ilości wody bez soli i przypraw, na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjmujemy rybę (wywar zachowujemy) i czyścimy z ości. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Brytfannę natłuszczamy, na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę ryby. Składniki układamy warstwami, aż do ich wyczerpania (na górze powinny znaleźć się ziemniaki). Każdą warstwę posypujemy siekanymi czosnkiem i natką oraz solą i pieprzem. Polewamy ciepłym olejem zmieszanym z oliwą i odrobiną wywaru z dorsza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godziny w 200°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory