Zapiekanka z łososiem doskonała

Magazyn Kuchnia 10.02.2020 16:48
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka z łososiem doskonała
Zapiekanka z łososiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie (20 minut). W tym czasie usuń ości i szarą warstwę tłuszczu z łososia. Filet przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pokrój na ukośne plasterki o grubości 1/2 cm. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Posmaruj masłem prostokątną formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami układaj w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posól. Jajka wymieszaj z mlekiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej przygotowane składniki, formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut na 2 poziomie od dołu w temp. 200 st. C. Wyłącz piekarnik, pozostaw w nim zapiekankę jeszcze przez jakieś 10 minut. Rozgrzej masło, wsyp posiekany koperek, wymieszaj. Podawaj do zapiekanki. Dobrym dodatkiem jest zielona sałata. Szwedzi chętnie jadają kolację na ciepło. Wówczas na stole pojawia się ulubiona zapiekanka. Często jest to właśnie lachspudding, czasami Pokusa Janssona lub ziemniaki z wołowiną i ciemnym piwem po marynarsku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps