Zapiekanka z łososiem doskonała

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 80 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŁosoś surowy (filet) - 40 dag, bez skóryJajka - 4Mleko 2.0 proc. - 300 mlKoperek - 1/2 pęczka lub całyMasło - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie (20 minut). W tym czasie usuń ości i szarą warstwę tłuszczu z łososia. Filet przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pokrój na ukośne plasterki o grubości 1/2 cm. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Posmaruj masłem prostokątną formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami układaj w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posól. Jajka wymieszaj z mlekiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej przygotowane składniki, formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut na 2 poziomie od dołu w temp. 200 st. C. Wyłącz piekarnik, pozostaw w nim zapiekankę jeszcze przez jakieś 10 minut. Rozgrzej masło, wsyp posiekany koperek, wymieszaj. Podawaj do zapiekanki. Dobrym dodatkiem jest zielona sałata. Szwedzi chętnie jadają kolację na ciepło. Wówczas na stole pojawia się ulubiona zapiekanka. Często jest to właśnie lachspudding, czasami Pokusa Janssona lub ziemniaki z wołowiną i ciemnym piwem po marynarsku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory