Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona

Haps 31.01.2020 11:57
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona
Kojarzycie chińskie ciasteczka z wróżbą? Ich włoskim odpowiednikiem są tortelloni carne. Ich magia polega na tym, że niby są to zwykłe pierożki z mięsem, a jednak mają umiejętność znikania z półmiska. Żeby je przechytrzyć zrób naszą zapiekankę. Podzielisz ją na dwie równe porcje i nie będziesz musiała się zastanawiać, gdzie wyparował Twój przydział tortelloni.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Do masła dodać mąkę i przesmażyć, uważając, aby jej nie zarumienić. Do zasmażki dodać 350 ml gorącego bulionu. Wszystko dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudki i zagotować.

2 / 4

Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Całość wlać na patelnię i wymieszać z bulionem. Zagotować i odstawić. Brokuła umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Gotować w pozostałym bulionie przez 2 minuty. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.

3 / 4

Szynkę parmeńską pokroić w duże kawałki. Do brokułów z bulionem dodać tortelloni, pomidory, sos śmietanowy i szynkę. Całość wymieszać.

4 / 4

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C lub 180 stopni C z termo obiegiem. Piec zapiekankę przez 10 - 15 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps