Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ziemniaki - 1 kgJajka - 2Cebula biała - 1 dużaCzosnek - 1 ząbekSmalec - 20 dagMąka pszenna - 2 czubate łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż na sitko i odciśnij nadmiar wody. Dodaj mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz jajka. Przypraw solą i pieprzem. Ciasto ziemniaczane dokładnie wymieszaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj grubo smalcem, napełnij masą ziemniaczaną. Po wierzchu także polej stopionym smalcem. Zapiekaj 30 minut w temp. 200-220 st. C. Podawaj z sałatką z pomidorów i cebuli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory