Zupa buraczano-żurawinowa z czerwoną kapustą
Zupa buraczano-żurawinowa z czerwoną kapustą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Burak - 500 gCebula biała - 1Czosnek - 2 ząbkiSeler naciowy - 1 łodygaKapusta czerwona - 300 gOlej rzepakowy - odrobinaSok żurawinowy - 50 mlZakwas na barszcz - 200-250 mlSól - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smakuCukier - do smakuJogurt naturalny - do podaniaBulion warzywny - 800 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Łodygę selera drobno kroimy. Kapustę szatkujemy. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy cebulę, czosnek i selera 4 minuty. Dodajemy buraki, wlewamy gorący wywar jarzynowy, gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę i sok żurawinowy, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy zakwas buraczany, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zupę mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z kleksem naturalnego jogurtu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory