Zupa Mayeritsa grecka

(brak ocen)
OCEŃ
Zupa Mayeritsa grecka
Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso następnego dnia jest pieczone na rożnach.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Mięso i warzywa zalej wodą, przypraw solą i pieprzem, gotuj 2 godziny. Bulion przecedź, wlej do garnka, dodaj ugotowane mięso (oddzielone od kości i pokrojone w kostkę). Wsyp posiekaną zieleninę, gotuj 10 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw.

2 / 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Do piany dodaj żółtka, nie przerywając ubijania. Powoli wlewaj do masy jajecznej sok z cytryny, delikatnie przy tym mieszając. Dodaj trochę ciepłej zupy. W ten sposób powstanie cytrynowy sos avgolemono. Wlej go do zupy i podgrzej, mieszając. Nie wolno zupy zagotować, gdyż wówczas się zwarzy. Mayeritsę możesz podawać z ryżem.

 



Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps