Składniki (8porcji)
-
Ogórki kiszone - 50 dagWłoszczyzna - (4 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 por)Ziemniaki - kilkaBulion drobiowy - 2 litrySól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaLiść laurowy - kilkaZiele angielskie - kilka ziarenMąka pszenna - łyżka czubataŚmietana 22 proc. - 2/3 szklankiMasło - do smażenia (lub olej)Koperek - do smaku (lub natka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
2 / 2
W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory