Zupa z bobem i salsą ze szczypioru

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szczypiorek - 2 pęczkiOliwa - 60-80 mlSok cytrynowy - 1 łyżeczkaSól - szczypta
-
Zupa:
Bób - 800 gWoda - 2 litryPor - 1 (tylko biała i jasnozielona część)Seler naciowy - 2 łodygiOlej rzepakowy - kilka łyżekPapryka wędzona - 1/2 łyżeczkiChili - 1/3 łyżeczkiKolendra (ziarna) - 1/3 łyżeczki nasionKumin (kmin rzymski) - 1/3 łyżeczki zmielonegoGałka muszkatołowa - spora szczypta świeżo startejZiemniaki - 2-3 dużeCzosnek - 1 ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki.
Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekane pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając,następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy około 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodając ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą z grillowanego szczypioru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory