Zupa z karpia na sposób węgierski

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - 1.5 kgSól - do smakuPapryka mielona słodka - dwie łyżkiCebula biała - trzyPapryka zielona - dwiePomidory - dwaSmalec - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karpia sprawiamy, czyścimy z łusek, patroszymy. Kręgosłup, głowę i ogon odkładamy do osobnego naczynia. Tuszę kroimy w dzwonka, które solimy, posypujemy z obu stron czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Cebulę i zieloną paprykę siekamy. Cebulę szklimy na tłuszczu. Pod koniec dodajemy zieloną paprykę i krótko podsmażamy. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy głowę, ogon i kręgosłup karpia, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Wyławiamy części ryby, na których gotował się wywar, odszumowujemy zupę i wrzucamy pokrojonego w dzwonka karpia. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, uważając, by mięso się nie rozpadło. Uwaga: danie to pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest na wigilię; należy do trudnych i często nie udaje się za pierwszym razem, nawet doświadczonym kucharzom. Nasz przepis jest nieco uproszczony.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory