Zupa z karpia na sposób węgierski

Przemysław Muszyński/Magazyn Kuchnia 16.12.2019 00:33
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z karpia na sposób węgierski
Zupa z karpia na sposób węgierski
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia sprawiamy, czyścimy z łusek, patroszymy. Kręgosłup, głowę i ogon odkładamy do osobnego naczynia. Tuszę kroimy w dzwonka, które solimy, posypujemy z obu stron czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Cebulę i zieloną paprykę siekamy. Cebulę szklimy na tłuszczu. Pod koniec dodajemy zieloną paprykę i krótko podsmażamy. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy głowę, ogon i kręgosłup karpia, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Wyławiamy części ryby, na których gotował się wywar, odszumowujemy zupę i wrzucamy pokrojonego w dzwonka karpia. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, uważając, by mięso się nie rozpadło. Uwaga: danie to pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest na wigilię; należy do trudnych i często nie udaje się za pierwszym razem, nawet doświadczonym kucharzom. Nasz przepis jest nieco uproszczony.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA