Żur z jajkami przepiórczymi

Sebastian Olma/Magazyn Kuchnia 13.01.2021 16:50
(brak ocen)
OCEŃ
Żur z jajkami przepiórczymi
Żur z jajkami przepiórczymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy zakwas. Wodę zagotowujemy. Do glinianego dzbanka wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wystudzoną wodą, dodajemy kromkę chleba razowego i mocno mieszamy. Garnek przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni; co jakiś czas mieszamy.

2 / 3

Robimy żur. W dużym garnku zalewamy kości wywarem, dodajemy liść laurowy, ziele i główkę czosnku przekrojoną na pół. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny. Cedzimy, aby otrzymać czysty wywar.

3 / 3

Przygotowujemy dodatki. Suszone grzyby namaczamy, potem kroimy na drobne kawałki. Kiełbasy kroimy w kostkę, podsmażamy lub podpiekamy w piekarniku, boczek mocno prażymy na patelni razem z cebulą. Jajka gotujemy 3 minuty, hartujemy w zimnej wodzie. Przygotowane dodatki wrzucamy do wywaru, gotujemy 30 minut. Dodajemy zakwas. Żur doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z kwaśną śmietaną i jajkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps