Żurek owsiany

Żurek owsiany
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bulion warzywny - 1 1/2 l wywaru z ziemniaków i przegotowanej wodyZakwas - 1/2 l owsianego (przygotowanego wcześniej)Mąka pszenna - 3 dagŚmietana 22 proc. - 20 dagSól - Do smakuTwaróg chudy - 15 dag suchegoKoperek - Do smaku
-
Zakwas owsiany:
Mąka owsiana - 3 szklanki mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane w młynku do kawy)Woda - 2 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy zakwas. Mąkę wsypujemy do kamiennego garnka, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i odstawiamy na 4-5 dni.
2 / 3
Robimy żur. Odcedzamy wywar z ziemniaków, dopełniamy wrzącą wodą i dodajemy zakwas owsiany. Zagotowujemy.
3 / 3
Mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i solimy do smaku. Przy podawaniu do każdego talerza wsypujemy pokruszony ser i posiekany koperek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory