Latem jest najlepsza. Sześć pomysłów na dania z rzodkiewką [PRZEPISY]

Rzodkiewka to pyszne uzupełnienie kanapek, twarożku, a także wiosennych sałatek. Świetnie sprawdzi się jednak również na gorąco, np. w estragonowym sosie czy sycącym risotto. Jej liści nie musisz wyrzucać - można z nich ugotować apetyczną zupę.
Sałatka z rzodkiewką Sałatka z rzodkiewką fot. MalininaMaria / shutterstock.com

Sałatka wiosenna

Tę kolorową sałatkę możesz zabrać np. jako drugie śniadanie do pracy. Mięsożercom polecamy z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę szynki.

Sałatka wiosenna

5 jajek
2 pęczki rzodkiewek
2 ogórki
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Sos:

3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodaj natkę i koperek, dopraw pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Ogórki obierz, pokrój w małe słupki, posyp na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem.

Autor: Aneta Kosiba

Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Twarożek

Prosta do wykonania i zdrowa propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Przed dodaniem ogórków usuń z nich części z nasionkami, gdyż przez nie, po jakimś czasie, twarożek może się stać wodnisty.

Twarożek

250 g sera białego półtłustego
2-3 łyżki śmietany 12 proc.
szczypiorek
pęczek rzodkiewek
zielony ogórek
pomidorki koktajlowe
kiełki (ulubione)
sól
pieprz

Ser rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę - tyle, aby konsystencja była kremowa, ale nie za rzadka. Jeśli twarożek ma być jedzony tylko na wytrawnie, możesz doprawić go solą. Ja tego nie robię, bo u mnie na koniec śniadania musi być kanapka z serem i dżemem. Dlatego osobno w miseczkach podaję wszystkie składniki, czyli posiekany szczypiorek, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, kostki ogórka, pomidorki koktajlowe i kiełki - każdy sobie komponuje indywidualny twarożek.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami

Ziemniaczana sałatka to pyszny dodatek zarówno do codziennego obiadu (np. kotletów mielonych), jak i mięsa z grilla. Będzie delikatniejsza, jeśli zamiast cebuli wykorzystasz dymkę.

Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami

10 ziemniaków
2 ogórki wężowe (po 500 g) pokrojone jak na mizerię
1/2 szklanki + 3 łyżki posiekanego koperku
3 cebule pokrojone w cienkie piórka
8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
3/4 szklanki majonezu
6 łyżek białego octu winnego
gruba sól
małe rzodkiewki do dekoracji

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zwiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki (od czasu do czasu poruszaj nim). Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut). Odcedź i ostudź, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i 3 łyżki koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem Fot. Łukasz Zandecki / AG

Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem

Masz ochotę na pyszną i zdrową kolację? Polecamy pełną smaku sałatkę z dodatkiem tuńczyka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również makaron ryżowy.

Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki dobrej oliwy (extra virgin)
1/4 łyżeczki soli (do smaku)
50 dag rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki lub na cząstki
2 łyżki posiekanej natki
3 posiekane dymki
6 dużych, czarnych oliwek (wydrylowanych i posiekanych lub pokrojonych na połówki)
2 puszki tuńczyka w oliwie
1 średniej wielkości sałata rzymska umyta osuszona i porwana

Przygotuj sos sałatkowy: wymieszaj trzepaczką sok cytrynowy z oliwą i solą.
Przełóż do miski rzodkiewki, natkę, dymki i oliwki, dodaj dokładnie osączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka. Wymieszaj przygotowane składniki sałatki, polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Na półmisku lub na talerzykach ułóż pokrojoną sałatę rzymską, ułóż na niej porcje sałatki tuńczykowo-rzodkiewkowej i od razu podawaj.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

 Fot. Łukasz Zandecki / AG

Rzodkiewki w sosie estragonowym

Takie rzodkiewki możesz podawać zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Pasują na przykład do drobiu lub schabu.

Rzodkiewki w sosie estragonowym

1/4 szklanki posiekanych szalotek
6 łyżek zimnego masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
30 rzodkiewek (najlepiej z ogonkami)
sól
czarny pieprz
gruboziarnista sól morska

W rondelku o grubym dnie rozpuść łyżkę masła i zeszklij szalotki na średnim ogniu. Wlej wino i gotuj, aż połowa odparuje. Zmniejsz ogień do minimum, powoli, stale mieszając, dodawaj po kawałeczku pozostałe, zimne masło. Pamiętaj, że kolejny kawałek masła dodajesz dopiero wtedy, gdy poprzedni połączy się z sosem. Następnie dodaj sok cytrynowy, estragon, sól i pieprz. Sosem polej rzodkiewki. Obok ustaw miseczkę z gruboziarnistą solą morską.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Risotto Risotto fot. Ika Rahma H / shutterstock.com

Risotto wiosenne z rzodkiewką

Rzodkiewkowe risotto to dobry pomysł na sycący, a przy tym niebanalny wiosenny obiad. Oprócz szczypiorku świetnie smakuje również z koperkiem.

Risotto wiosenne z rzodkiewką

300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
1,5 litra bulionu drobiowego
125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
50 g startego sera typu parmezan
2 pęczki rzodkiewek
biały ocet winny
oliwa extra vergine
posiekany świeży szczypiorek
sól
pieprz

Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy z łyżką masła, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Przesmażaj, aż cebula zmięknie - ok. 5-6 minut. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić), a potem dolej wino i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w słupki, a następnie skrop oliwą i octem winnym. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe risotto podawaj z rzodkiewkami.

Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska

Pesto z liści rzodkiewki Pesto z liści rzodkiewki fot. Robert Ruidl / shutterstock.com

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z iści rzodkiewki to prosty i lubiany sposób na wykorzystanie tego dobrodziejstwa. Takie pesto sprawdzi się idealnie jako sos do makaronu albo pieczonych ziemniaków. Będzie też doskonale smakować jako smarowidło na grzankach lub do maczania słupków świeżych warzyw.

Pesto z liści rzodkiewki

garść liści rzodkiewki
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
kilka orzechów np. włoskich
łyżka sok z cytryny
sól i pieprz

* Ilość składników można dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Liście oczyść i wysusz. Włóż je do misy blendera, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Sprawdź konsystencję i smak, dopraw w razie potrzeby.

Sprawdź także:

Lubicie rzodkiewki? Nie tylko one nadają się do jedzenia. Jak wykorzystać liście? Zdziwicie się

Próbowaliście kiszonych rzodkiewek? Tak, kisić można nie tylko ogórki czy buraki. Prosty przepis dla początkujących

Więcej o: