Kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu rozbrzmiewa miarowy stukot tłuczka do mięsa. Żeby schabowe były idealne, panierka powinna być chrupiąca, a wnętrze miękkie i soczyste. Do tego zasmażana kapusta, buraczki albo marchewka z groszkiem, ziemniaki i pyszny domowy obiad gotowy.
Z kolei pieczony schab to jedno z klasycznych domowych mięs, które serwujemy z okazji świąt i przeróżnych uroczystości. Zwykle podawany jako wędlina, sprawdzi się również na ciepło. Doskonale smakuje z chrzanem lub sosem tatarskim.
By schab był miękki, należy postępować z nim w określony sposób. Ten pieczony powinniśmy zamarynować w soli i przyprawach na kilka lub nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem. Następnie zamykamy go w naczyniu żaroodpornym lub foliowym rękawie do pieczenia. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy od tego, ile waży schab - na każdy kilogram przypada godzina pieczenia.
Z kolei kotlety schabowe powinniśmy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Puryści powiedzą, że powinien to być smalec. Rzeczywiście - tak przyrządzone kotlety mają zupełnie inny smak. Niemniej możemy również wykorzystać zwykłe oleje roślinne - najlepiej rzepakowy. Zanim kotlety trafią na patelnię, należy je dobrze przyprawić solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku i bułce (lub tylko dwóch ostatnich).
Zdarza się jednak, że coś pójdzie nie tak i zamiast soczystego mięsa, na nasze talerze trafiają twarde, trudne do pokrojenia schabowe i zbyt suchy schab, który niełatwo przełknąć. Jest jednak bardzo prosty domowy sposób, żeby zawsze wyszły miękkie.
Wystarczy, że przed smażeniem czy pieczeniem namoczycie mięso w... mleku. Najlepiej, żeby schab w kawałku leżał w nim przez kilka godzin (oczywiście naczynie z mięsem zalanym mlekiem umieszczamy na ten czas w lodówce), a rozbitym kotletom wystarczą dwie godziny namaczania. Do mleka warto dodać także cebulę, dzięki czemu mięso będzie miało bogatszy smak.
Jeśli zdecydujemy się na plastry, warto pokusić się o ich stekowanie przy użyciu maszynki ręcznej, zwanej kotleciarką (można ją kupić online lub w sklepach gastronomicznych) lub poprosić o to w sklepie mięsnym. Pozwoli to zachować jednolitą grubość, a więc kotlety będą równomiernie usmażone. Takie plastry można potem dodatkowo rozbić młotkiem do mięsa, ale nie jest to konieczne.
Po wskazanym czasie mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy ręcznikami papierowymi lub odsączamy z jego nadmiaru na durszlaku. Następnie postępujemy z nim tak, jak zwykle. Mięso będzie o wiele bardziej soczyste.
Pamiętacie film o rekordowym kotlecie? Powstał niedaleko Polski i ważył ponad tonę. Jak go zrobiono? Zobaczcie na filmie:
Sprawdzone przepisy na kotlety schabowe i pieczony schab? Znajdziecie je w dalszej części artykułu:
Zdaniem specjalistów od schabowych, najlepiej smakują te z kością. Jeśli macie możliwość kupić takie właśnie mięso, spróbujcie koniecznie.
Składniki:
4 plastry schabu, każdy o grubości ok. 1 i 1/2 cm
1 duże jajko
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść, umyj, osusz, rozbij tłuczkiem i oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na talerzu roztrzep jajko, możesz je delikatnie doprawić solą i pieprzem. Plastry schabu maczaj z dwóch stron w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z obu stron, aż panierka się zrumieni. Podawaj z ziemniakami z wody polanymi skwarkami oraz zasmażaną kapustą.
Autorki: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska
Dzięki tej prostej i sprytnej panierce odmienicie smak popularnych kotletów. Tak przygotowane mięso możecie podawać z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym.
Składniki:
500 g schabu bez kości
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki startego żółtego sera
3 łyżki oleju
sól
pierz
Sposób przygotowania:
Schab umyj, osusz pokrój na plastry o grubości około półtora cm, a następnie na paski. Posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, w roztrzepanych jajkach i na koniec w żółtym serze. Na patelni rozgrzej olej, smaż schabowe paluszki na rumiano z każdej strony. Po smażeniu przekładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Rada: zamiast sera możesz użyć panierki z sezamu, drobno rozkruszonych płatków kukurydzianych lub płatków migdałowych.
Autor: Junona lamcha-Grynberg
Sok pomarańczowy, miód i tymianek doskonale podkreślają smak schabu. Tymianek można zastąpić innymi ulubionymi ziołami, np. rozmarynem.
Składniki:
kawałek (1 kg) schabu bez kości
sól
pieprz
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Mięso natrzyj solą i pieprzem, ułóż w brytfannie. W miseczce zmieszaj miód z sokiem, oliwą i tymiankiem, polej mięso. Do brytfanny wlej bulion. W najgrubszą część schabu wbij termometr kuchenny, piecz, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 65-66 stopni Celsjusza. Trwa to od 45 minut do godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem. Schab wyjmij, zawiń w folię aluminiową i pozostaw, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły. Sos z pieczenia cedź i redukuj, aż nieco zgęstnieje. Podaj go do schabu.
Autor: Natalia Nowak-Bratek
Niby prosty przepis, a jak wygląda i smakuje tak przygotowany schab! Serwujcie z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Składniki:
4 grube plastry schabu po 200 g każdy
pieprz młotkowany
Salsa verde:
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
1 pęczek natki pietruszki
15 liści bazylii
15 liści mięty
1 łyżka kaparów
150 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Najlepiej użyć schabu z kością - mięso pieczone z kością ma więcej smaku i jest bardziej soczyste. Mięso opłucz, osusz, posyp pieprzem i połóż na grillu. Piecz po 3-4 minuty z każdej strony. Salsa verde: Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę (sos można przygotować wcześniej). Gotowe kotlety wieprzowe posmaruj salsą i podawaj z grillowanymi warzywami.
To idealny schab na zimę. Jeśli nie macie domowego piernika, możecie przygotować sos z dodatkiem czerstwego, pokruszonego chleba, odrobiny miodu oraz przypraw do piernika.
Składniki:
230 g surowego wędzonego boczku
2 kg selera korzeniowego
2 kg schabu z kością
sól i pieprz
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka płynnego miodu
350 ml wytrawnego czerwonego wina
180 ml porto tawny
150 ml soku pomarańczowego
3 garści (niecała szklanka) pokruszonego piernika dojrzewającego
60 ml śmietanki 30-procentowej
20 g zimnego masła
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Boczek pokrój w paski, zrumień na suchej patelni, odsącz na ręczniku papierowym, pamiętając, by zachować odrobinę tłuszczu z patelni. Selera obierz i pokrój w kostkę o boku półtora cm. Zmieszaj z tłuszczem, ułóż w dużej brytfannie i piecz przez pół godziny. Schab oprósz solą i pieprzem, ułóż na podpieczonym selerze (tłuszczem do góry). Pieczemy około dwóch godzin, skrapiając mięso sosem powstającym podczas pieczenia. Wyjmij schab, odłóż na 10 minut, aby odpoczął. Selera połącz z boczkiem, sokiem pomarańczowym i miodem, podpiekaj 10 minut, posól i popieprz.
Sos" W rondelku zredukuj wino wytrawne i porto oraz sok do objętości 300 ml. Zmieszaj z pokruszonym piernikiem, a gdy spęcznieje, zmiksuj ze śmietanką. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go odrobiną gorącej wody. Znów przelej do rondelka, chwilę podgrzewaj, zmieszaj z masłem, dopraw solą. Pieczony schab podawaj z selerem i ciepłym sosem.
Autor: Olga Badowska
To schab na specjalne okazje. Sam w sobie jest już dosyć aromatyczny, więc najlepiej podać do niego po prostu ulubioną sałatkę lub surówkę.
Składniki:
500 g schabu
łyżeczka ziaren pieprzu
sól
olej
200 g orzechów włoskich
jajko
łyżka zielonej pasty curry
łyżeczka soku z cytryny
50 g plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Schab oczyść, natrzyj zmiażdżonym w moździerzu pieprzem i delikatnie solą (bo szynka jest dość słona). Olej rozgrzej na patelni i mocno obsmaż mięso z każdej strony. Wystudź. Orzechy włoskie posiekaj, upraż je na patelni lub w piekarniku (10 minut w 200 stopniach Celsjusza). Wystudź, wsyp do miski, dodaj jajko, pastę curry i sok z cytryny, dobrze wymieszaj. Na deseczce ułóż plasterki szynki tak, by lekko na siebie zachodziły. Smaruj mieszanką z orzechów, ułóż mięso i owiń szynką. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż schab, delikatnie zwiń. Na cieście możesz zrobić dekoracyjne nacięcia. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykryj pieczeń papierem. Piecz 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Wierzchni papier zdejmij i piecz jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.
Autor: Honorata Piwowarska