Do przygotowania większości ciast dyniowych potrzebne jest dyniowe puree, które można zrobić na przykład z upieczonej i zmiksowanej dyni. Nie w tym przypadku. Tu wystarczy tylko zetrzeć dynię, dodać ją do ciasta i gotowe. Zanim wstawisz ciasto do piekarnika możesz jeszcze posypać je pestkami dyni.
Składniki:
2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, mąkę, cukier wanilinowy, sodę oraz cynamon. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem, a na końcu dodaj dynię i delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej gotowe ciasto do foremki i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Kruchy spód, aromatyczny dyniowy farsz i chrupiąca orzechowa kruszonka. Takim ciastem na pewno zachwycisz bliskich.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/2 kostki (100 g masła)
sól
2 łyżki (30 ml) zimnej wody
Farsz:
1 szklanka (ok. 300 g) purée z dyni
1 szklanka (250 ml) śmietany 30 proc.
1 szklanka (200 g) brązowego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
sól
Orzechowa posypka:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz 2 łyżki wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, wsyp ciężarki lub suchą fasolę i wstaw formę do piekarnika z włączonym termobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (ok. 190 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 20 minut, potem usuń papier i obciążenie, piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z pieca, ale go nie wyłączaj.
Przygotuj posypkę: zmiksuj orzechy w blenderze z cukrem, cynamonem i szczyptą soli.
Przygotuj farsz: wymieszaj dokładnie trzepaczką cukier z jajkami, szczyptę soli, cynamon, imbir, goździki. Następnie dodaj dynię i śmietankę, całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód do tarty i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, posyp miksem orzechowym, zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz kolejne 15 minut, aż orzechy lekko zbrązowieją.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Składniki:
400 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
300 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
350 ml maślanki (podzielonej na 275 ml i 75 ml)
300 g drobnego brązowego cukru
2 jajka
60 ml oleju rzepakowego
50 g kakao
Dodatkowo:
Keksówka o długości 30 cm
Mąka i masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj puree dyniowe, 275 ml maślanki, brązowy cukier, olej oraz jajka. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir oraz cynamon i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj pozostałą maślankę (75 ml) oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.
Podłużną formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj do formy na przemian po solidnej porcji dyniowego i kakaowego ciasta. Na koniec przemieszaj obie masy - zrób kilka zygzaków trzonkiem łyżki (tak jak na wideo), aby powstał efekt marmuru.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 60-75 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta, pozostanie suchy. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.
A może by tak połączyć w jednym cieście dwa smaki jesieni, czyli słodką dynię i kwaśne jabłka? Wyjdzie pyszne, wilgotne ciasto, którym będzie się można zajadać w zimne jesiennie dni.
Składniki:
Farsz:
3 łyżki masła
4 duże jabłka
najlepiej kwaskowate
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) brązowego cukru
2 jajka
1/2 kostki (100 g) masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
3 łyżki śmietany 18-22 proc.
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: masło roztop na dużej patelni, dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka i przesmażaj, aż lekko zbrązowieją - ok. 5 minut. Następnie dodaj cukier i cynamon, przesmażaj jeszcze 3-4 minuty. Przestudź.
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Ucieraj palcami, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Odsyp ok. 2/3 szklanki - wykorzystasz ją za chwilę. Pozostałe ciasto zmiksuj z purée dyniowym, śmietaną, przyprawami i sodą oczyszczoną na gładką masę. Na koniec dodaj jajka. Przełóż masę do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Na cieście rozłóż równomiernie jabłka i posyp odłożoną kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 70 minut.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Słodkie i lepkie od miodu, dyniowe muffiny z kawałkami czekolady to świetna weekendowa przekąska. Najlepsze z dobrej jakości gorzką czekoladą.
Składniki (na 10 muffinek):
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka startej, odciśniętej z nadmiary wody, dyni - 200 g
pół szklanki kropel czekoladowych / posiekanej czekolady
Wykonanie:
Umytą dynię przekroić na pół, łyżką usunąć pestki. Dynię pociąć na mniejsze kawałki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Mąkę przesiać do sporej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon. Jajka roztrzepać z oliwą, dodać do sypkich składników. Dorzucić cukier, dynię i czekoladę. Wymieszać. Do formy na muffiny włożyć papilotki. Do każdej z nich nałożyć do 2/3 wysokości ciasto. Piec ciastka przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy muffiny ostygną polać je miodem i udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.
Galette z dynią i gruszką prezentuje się naprawdę pięknie. Przy tym możesz serwować je również osobom, które nie mogą jeść jajek, ponieważ ich nie zawiera.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 450)
szczypta gorzkiego kakao
1/4 szklanki mleka orzechowego
2 płaskie łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
2 łyżeczki cukru trzcinowego utartego z 1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta różanej soli
2 gruszki
niewielki kawałek dyni sampson
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 gałązka świeżego tymianku
około 1 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy kakao, mleko orzechowe, masło, cukier cynamonowy, szczyptę kardamonu i sól. Wyrabiamy kruche ciasto i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Gruszki myjemy, kroimy cieniutko wzdłuż na mandolinie. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na mandolinie na cienkie kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na okrągły, cienki placek. Pośrodku układamy kilka plasterków gruszki, a na nich, w harmonijkę, pozostałe plasterki gruszki i dynię. Całość posypujemy cukrem kokosowym, listkami tymianku, skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy do środka brzegi ciasta. Układamy na blasze i pieczemy około 25 minut.
Autor: Maia Sobczak
Dyniowe puree można dodać również do ciasta drożdżowego. W ten sposób możecie uzyskać mnóstwo puszystych, drożdżowych bułeczek dyniowych, które sprawią, że jesień od razu stanie się lepsza.
Składniki:
360 g mąki pszennej chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
45 g roztopionego masła
125 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Mąkę pszenną umieść w dużej misce. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko, puree z dyni oraz masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu krótko pozagniataj ciasto i podziel je na 10 części. Uformuj lekko spłaszczone bułeczki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem ponacinaj naokoło każdą z bułeczek (nie przecinając środka). Tak przygotowane bułeczki nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i powtykaj w środek bułeczek połówki orzechów włoskich. Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.