Sezon na bób w pełni. Podpowiadamy, co z niego wyczarować [PRZEPISY]

Gdy tylko na straganach pojawiają się pierwsze paczuszki z bobem, większość z nas nie może sobie ich odmówić. Można go jeść solo (co jest bardzo wciągające), ale istnieje też cała masa inspirujących potraw z jego wykorzystaniem. Oto niektóre z nich.
haps haps haps

Frittata z bobem

Składniki:

ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
bób
szpinak
5 jaj
szczypiorek
oliwa
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

W osolonej wodzie ugotuj bób do miękkości i obierz z łupinek. Ugotuj również ziemniaki i pokrój je w plastry. Żółtka oddziel od białek i rozlej do dwu naczyń. Do żółtek dodaj plastry ziemniaków, bób, liście szpinaku, czosnek i szczypiorek. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Zamieszaj całość, dodaj sól, pieprz i oregano do smaku. Tortownicę posmaruj cienko oliwą, wylej do formy całą wymieszaną masę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C, aż frittata będzie złotobrązowa (ok. 25-30 minut). Przed podaniem możesz posypać pokruszoną fetą.

Tacos z bobem i rzodkiewkami Tacos z bobem i rzodkiewkami Fot. Marta Dymek

Tacos z bobem i rzodkiewkami

Składniki:

pęczek rzodkiewek
czerwona cebula
2 limonki
dojrzałe awokado
pęczek kolendry
4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
600 g bobu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chilli
sos tabasco

Przygotowanie:

Rzodkiewki i cebulę drobno posiekaj, limonki podziel na ćwiartki, awokado obierz, pokrój w plastry, skrop sokiem z limonki. Oberwij listki kolendry i wsyp do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawaj z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.

Bób obgotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i obierz. Na dnie dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane czosnek i chilli, smaż minutę. Dodaj bób i delikatnie mieszaj, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmij z ognia.

Kółka wycięte z tortilli praż na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładaj na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry.

Podawaj na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.

Autor: Marta Dymek

Bób z mulami Bób z mulami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Bób z mulami

Składniki:

1 kg bobu
1 kg muli
6 łyżek oliwy
ząbek czosnku
cytryna
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
listek bobkowy
250 ml białego wytrawnego wina
tymianek
rozmaryn
świeża kolendra
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mule wyszoruj szczoteczką i kilka razy wypłucz. Umyty bób włóż na wrzątek na dwie minuty, odcedź i obierz z łupinek. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć po pół łyżki suszonego tymianku i rozmarynu, zmiażdżony czosnek i liść bobkowy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj mule, wlej wino i duś pod przykryciem 5 minut, poruszając od czasu do czasu garnkiem. Mule powyjmuj z muszli.

Pozostałą oliwę podgrzej na patelni, dodaj bób, sól oraz pieprz i duś 5 minut. Bób wymieszaj z mulami. Potrawę podawaj polaną sosem z duszenia muli, posypaną papryką, kminkiem i świeżą kolendrą. Udekoruj cytryną i muszlami.

Autor: Anna Włodek

Pizza z bobem Pizza z bobem haps

Pizza z bobem

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli

Sos:

jogurt grecki
tymianek, rozmaryn, oregano
sól i pieprz
sok z połówki cytryny
posiekany ząbek czosnku

Nadzienie:

bób
cukinia
oliwa
łosoś pieczony lub tuńczyk w sosie własnym
liście mięty

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże, sól i szklankę letniej wody. Całość wymieszaj. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zagnieć elastyczne ciasto - jeśli jest zbyt wilgotne, podsyp mąką. Rozwałkuj je i uformuj koło. Łyżką zrób w cieście dołeczki, zalej oliwą i rozprowadź ją po całej powierzchni. Posyp solą morską i piecz przez 10 minut w temp. 220 st. C.

Sos: Jogurt grecki wyłóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę rozmarynu, tymianku, oregano, soli i pieprzu, a także sok z cytryny i posiekany czosnek. Całość dobrze wymieszaj.

Nadzienie: Zagotuj wrzątek z łyżeczką cukru. Wsyp bób, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Gdy bób będzie gotowy, obierz go ze skórki i przełóż do miseczki. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę. Plastry cukinii podsmaż.

Przygotuj pizzę: Na upieczonym spodzie rozsmaruj sos. Wyłóż cukinię i bób, dodaj kawałki ryby. Pizzę podawaj przyozdobioną liśćmi bazylii.

Tortilla Tortilla haps kids

Tortille z bobem i awokado

Składniki:

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
150 ml gorącej wody

Dodatkowo:

dojrzałe awokado
1/2 cytryny
300 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
opakowanie mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli umieść w dużej misce. Wlej oliwę oraz połowę wody i wymieszaj przy pomocy widelca. Stopniowo dodaj resztę wody i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Odstaw ciasto na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj pastę z awokado. Obierz awokado ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój miąższ awokado w kosteczkę, a następnie rozgnieć go widelcem i dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Ciasto podziel na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na jak najcieńszy placek. Tortille smaż na suchej patelni po pół minuty z każdej strony.

Na każdy placek nałóż łyżkę pasty z awokado, kilka listków sałaty, kilka połówek pomidorków oraz garść bobu i pozwijaj tortille w roladki.

Burgery z bobu z salsą Burgery z bobu z salsą Fot. Marta Dymek

Burgery z bobu z salsą

Składniki:

Burgery:

150 g ryżu
400 g świeżego bobu
1/2 czerwonej cebuli
70 g sezamu podprażonego na patelni
30 g bułki tartej
60 g oleju roślinnego
ząbek czosnku (drobno posiekany)
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki imbiru
sól i czarny pieprz

Salsa pomidorowa:

3-4 duże
dojrzałe pomidory
pęczek kolendry
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka syropu z agawy
sól
czarny pieprz

Oraz do podania:

dobre bułki
plastry czerwonej cebuli
liście sałaty
kiełki
i inne ulubione dodatki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ryż zalej 1,5 szklanki osolonej wody i gotuj do miękkości. Oddzielnie ugotuj bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelej lodowatą wodą i obierz.

W tym czasie zrób salsę: pomidory sparz wrzątkiem, natnij i obierz. Wykrój gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Kolendrę drobno posiekaj, dodaj do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ugotowane bób i ryż przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników, zagnieć rękami do uzyskania lepkiej masy. Uformuj małe kotlety, ułóż je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut, odwróć, dopiecz przez 10 minut.

Podawaj w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.

Autor: Marta Dymek

haps_risotto haps_risotto gazeta.tv

Risotto z bobem

Składniki:

150 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
duża cebula
5 łyżek masła (3 + 2)
250 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
900 ml bulionu warzywnego
50 g parmezanu
cytryna
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozpuść 3 łyżki masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wsyp na patelnię suchy ryż i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn wyparuje. Następnie zacznij dodawać po chochli bulionu, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj risotto na średnim ogniu, stale mieszając, aż ryż będzie al dente (zajmie to około 30 minut).

Na koniec zetrzyj do risotto skórkę z połowy cytryny, dodaj bób, dwie łyżki zimnego masła oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zdejmij potrawę z ognia, dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem i od razu podawaj.