Gwiazdy w rękach gwiazd. Jak szparagi robi Makłowicz, a jak Wachowicz? [PRZEPISY]

Szparagi to niekwestionowane gwiazdy późnej wiosny. Zarówno zielone, jak i białe coraz częściej lądują na naszych talerzach. A jak przygotowują je gwiazdy kulinariów? Oto najlepsze przepisy m.in. od Roberta Makłowicza i Ani Starmach.
Zupa krem ze szparagów Zupa krem ze szparagów zdjęcie ilustracyjne; fot. Kvitka Nastroyu / shutterstock.com

Krem ze szparagów według Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 20 zielonych szparagów
  • por
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka oleju
  • 20 g masła
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • kwaśna śmietana i szczypiorek do przybrania

Sposób przygotowania:

Por i cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie dodajemy masło i mieszamy. Wrzucamy por i cebulę i dusimy przez kilka minut.

Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końców i odcinamy główki, które na razie odkładamy na bok. Szparagi drobno kroimy i razem z ziemniakami wrzucamy do garnka z cebulą i porem. Wlewamy też bulion i całość doprowadzamy do wrzenia. Od tej pory gotujemy przez ok. 10 minut bez przykrycia.

W międzyczasie przygotowujemy główki szparagów. Kroimy je w cienkie plasterki, zalewamy oliwą i octem balsamicznym i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do głębokich talerzy. Na wierzchu każdej porcji układamy kleks śmietany, trochę posiekanego szczypiorku i przygotowane wcześniej plasterki główek szparagów.

Zielone szparagi zawijane w szynkę Zielone szparagi zawijane w szynkę zdjęcie ilustracyjne; fot. foodstck / shutterstock.com

Szparagi w szynce parmeńskiej z przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 8 młodych ziemniaków
  • koperek
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy we wrzątku przez 1-2 minuty. Następnie wyciągamy z garnka i każdy zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 7-8 minut.

Wskazówka: Autorka sugeruje, by szparagi w szynce parmeńskiej serwować z jajkiem i - a jakże - młodymi ziemniaczkami. Szkoda nie skorzystać, skoro właśnie teraz są najlepsze. Jak przygotować te składniki, by zaserwować danie w stylu Ani Starmach?

Ziemniaki dokładnie czyścimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Można je też obrać, ale młode doskonale smakują ze skórką (są też zdrowsze). Jajka smażymy na maśle. Wszystkie składniki dania układamy na talerzach i posypujemy posiekanym koperkiem.

Źródło przepisu >>

Szparagi można też wykorzystać do genialnego - nie boimy się tego słowa! - pieczonego naleśnika dutch baby! Zobaczcie, jak go zrobić:

Szparagi według Roberta Makłowicza Szparagi według Roberta Makłowicza fot. Youtube / Robert Makłowicz

Szparagi z sosem holenderskim Roberta Makłowicza

Szparagi białe są moim skromnym zdaniem jednymi z najlepszych warzyw, jakie w ogóle Pan Bóg stworzył

- powiedział Robert Makłowicz we wstępie do filmiku, w którym wyjaśnia, jak się zabrać za te warzywa. Białe szparagi są przez nas rzadziej wybierane niż zielone. Uchodzą za trudniejsze w obsłudze i mniej smaczne. W rzeczywistości to zupełna nieprawda, o czym przekonuje krytyk. W nagraniu przedstawia prosty instruktaż i przepis na sos holenderski - najbardziej znanego towarzysza białych szparagów.

Składniki:

  • szparagi
  • sól (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Sos holenderski:

  • kostka masła (jak sam Makłowicz mówi: 'To nie jest dietetyczna sprawa')
  • 3 żółtka
  • chlust wytrawnego białego wina
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotujemy szparagi: myjemy je, odłamujemy zdrewniałe końce i dokładnie obieramy (końce i obierki można wykorzystać do przygotowania aromatycznego bulionu). Gotujemy je albo na parze, na przykład w piecyku parowym, albo klasycznie w wodzie z odrobiną soli i cukru - najlepiej w wysokim, wąskim garnku tak, by główki wystawały ponad poziom wody.

Robimy sos: masło rozpuszczamy w garnku, pilnując, by się nie przypaliło. Zbieramy piankę, która powstaje w trakcie podgrzewania, czyli je klarujemy. W dużej szklanej misce umieszczamy żółtka i ustawiamy ją na garnku z odrobiną wody. Włączamy palnik na małej mocy. Żółtka mieszamy trzepaczką i wlewamy wino. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa się napowietrzy i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość będzie już gęsta, powoli, cienką strużką wlewamy ciepłe masło. Nie przestajemy mieszać. Sos holenderski jest gotowy, gdy będzie dość gęsty, ale dalej lejący.

Uwaga: Nie wolno przesadzić z podgrzewaniem. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że sos się zwarzy.

Ugotowane szparagi układamy na talerzach i polewamy sosem. To wszystko? W teorii tak, ale Makłowicz podpowiada:

Czegoś jeszcze nam trzeba - mianowicie kieliszeczka tego samego, co jest w sosie

- mówi, wlewając do kieliszka nieco wina, które doskonale komponuje się z białymi szparagami.

Jak jeszcze przygotować białe szparagi? Sprawdźcie poniższy przepis Ewy Wachowicz.

Białe szparagi z szynką Białe szparagi z szynką zdjęcie ilustracyjne; fot. Jack Jelly / shutterstock.com

Szparagi z szynką i parmezanem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • masło do smażenia
  • szynka parmeńska
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, obieramy i ucinamy zdrewniałe końce. W wysokim i wąskim garnku (najlepiej takim przeznaczonym do szparagów) zagotowujemy wodę. Dodajemy sól i cukier. Wkładamy szparagi. Możemy użyć do tego specjalnego sitka lub wcześniej związać je bawełnianym sznurkiem kuchennym. Woda nie powinna dosięgać do główek - im wystarczy samo zaparzenie w trakcie gotowania. Szparagi gotujemy przez kilka minut, w zależności od ich grubości. Powinny być al dente.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szynkę parmeńską (można ją wcześniej porwać lub pokroić). Po chwili dodajemy odsączone szparagi i razem krótko smażymy. Całość wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Źródło przepisu >>

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.