Jednym ze smaków zimy jest piernik. To ciasto często podaje się szczególnie na święta. Jest aromatyczne i bardzo smaczne. Warto przenieść ten smak również na nalewkę. Jak to zrobić? Przepis jest naprawdę prosty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kawowy likier to prawdziwa gratka dla fanów napojów pobudzających i rozgrzewających jednocześnie. Można przygotować go na bazie wody albo mleka/śmietanki, jeśli wolicie wersję mleczną. Jak się zabrać za przygotowywanie likieru kawowego? Oto przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Likier kawowy doskonale współgra z mlekiem. Można więc zastąpić szklankę wody taką samą ilością niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 30 proc. W przypadku mleka skondensowanego nalewka będzie nieco gęstsza.
Orzechy to zdecydowanie symbol jesieni i zimy. Dodaje się je do ciast, deserów, a także dań wytrawnych. Dlaczego więc nie zrobić z nich likieru? Oto przepis na bardzo prosty likier orzechowy dla wszystkich fanów słodko-goryczkowych trunków.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Cukierki kukułki to już legenda wśród polskich słodkości. Pod chrupiącą, karmelkową skorupką skrywają w sobie masę kakaową z nutą alkoholu. Jeśli zamiast cukierków z alkoholem wolicie alkohol z cukierkami, polecamy wam nasz przepis na likier kukułkowy. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Nalewka z kukułek dobrze czuje się w towarzystwie mleka. Można dodać do mikstury pół szklanki mleka.
Przepis pochodzi z: Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu.
Ajerkoniak to jeden z najbardziej znanych likierów. Do jego przygotowania wykorzystuje się sporo żółtek i sporo cukru. To w zasadzie taki kogel mogel z alkoholem. Poniżej instrukcja, jak się za niego zabrać.
Składniki:
* Najlepiej wybrać jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego (oznaczone cyfrą 1 lub 0). Z białek można zrobić pyszną bezę!
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Eggnog i ajerkoniak - czym się różnią i jak je zrobić? Mamy przepisy.
Czekolada to królowa wśród słodyczy. Współgra zarówno z dodatkami typowo deserowymi, jak orzechy czy pomarańcze, jak i tymi mniej oczywistymi, na przykład z chilli i solą. Nic więc dziwnego w tym, że ktoś wpadł na pomysł, by połączyć ją z alkoholem. Efekt? Znakomita nalewka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Likier karmelowy to prawdziwie słodki rarytas. Ogromnym plusem w jego przygotowywaniu jest to, że wystarczą jedynie trzy składniki, a cały proces nie jest pracochłonny. Jak zrobić taką karmelową nalewkę?
Składniki:
Sposób przygotowania:
W tym przepisie można skorzystać również z mleka skondensowanego słodzonego. Puszkę należy włożyć do garnka i zalać wodą do połowy. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Gdy puszka lekko przestygnie, należy ją ostrożnie otworzyć, przelać zawartość do miski lub misy blendera i ostudzić. Dalej wystarczy postępować jak w powyższym przepisie.
Zobacz również: