Sałatka z tuńczykiem - na co dzień i od święta [PRZEPISY]
Bazą do sałatki z tuńczykiem jest zazwyczaj ryba z puszki. Jeśli sałatka ma być z majonezem, wybierz rybę w sosie własnym i - przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami - porządnie odsącz ją na sitku. Do świeżych składników, np. sałaty, pomidorów czy ogórków, świetnie pasuje tuńczyk w oliwie lub oleju.
Tuńczyk sprawdzi się w wielu różnych wydaniach. Jest pyszny i z makaronem, i z ryżem. Dobrym dodatkiem do niego są również świeże i konserwowane warzywa: fasolą, ciecierzyca, ziemniaki, kukurydza, groszek czy papryka.
Sałatka z tuńczyka - jak wybrać dobrego tuńczyka?
Wybierając tuńczyka do sałatki, zwróć uwagę na opakowanie. Po pierwsze nie kupuj tuńczyka rozdrobnionego, bo niezbyt atrakcyjnie prezentuje się w sałatce, a przy tym jest gorszej jakości. Najlepszy i najzdrowszy, a także najsmaczniejszy jest tuńczyk w kawałkach.
Pamiętaj, że najlepiej, jeśli w składzie jest tylko ryba (jak najwięcej), tłuszcz lub woda i sól - i to wszystko. Na opakowaniu ryby szukaj również znaczka MSC. Jego obecność świadczy o tym, że ryba, która znajduje się w puszce została złowiona w sposób nie zagrażający środowisku, a jej populacja jest kontrolowana i nie grozi jej wyginięcie.
Tuńczyka nie powinno się jeść zbyt często. Są to duże ryby, w których mięsie kumulują się metale ciężkie. Z tego powodu niektórzy lekarze odradzają go kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Zjedzony raz czy dwa razy na miesiąc nie powinien nam jednak szczególnie zaszkodzić.
Zobacz przepis wideo na prostą sałatkę z tuńczyka na krakersach
Sałatka z tuńczykiem - przepisy
Sałatka majonezowa z ryżem i tuńczykiem (na zdjęciu powyżej)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 torebka ryżu (ok. 100 g)
- po pół puszki: czerwonej fasoli, kukurydzy i groszku konserwowego
- majonez
- sól i pieprz
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odcedzamy z zalewy na sitku.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy, mieszamy z tuńczykiem i warzywami.
- Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku, a także koncentrat pomidorowy (opcjonalnie). Gotowe.
Sałatka z tuńczykiem, awokado i czerwoną papryką
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 spore awokado
- 1 czerwona papryka
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- majonez
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie nieco chili
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
- Miąższ awokado oraz paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem.
- Dodajemy majonez (według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie chili. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
- Podajemy ze świeżym, białym pieczywem lub grzankami.
Zobacz również inne przepisy na sałatki z tuńczykiem:
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica