Jak upiec kurczaka, by miał idealnie chrupiącą skórkę? Dziennikarka "New Yorkera": użyj suszarki do włosów

Kto interesuje się naturalną pielęgnacją ten wie, że wiele "kuchennych" produktów świetnie nadaje się do rozmaitych zabiegów wykonywanych w łazience. Ale na odwrót? Dziennikarka pisząca o jedzeniu dla "New Yorkera" ma swój patent i na to.

- Używam właśnie nieprzyzwoicie drogiej suszarki do włosów, by usunąć całą wilgoć z kurczaka i sprawić, że po upieczeniu skórka będzie maksymalnie chrupiąca - napisała na swoim Twitterze Helen Rosner, dziennikarka pisząca o jedzeniu i gotowaniu dla "New Yorkera".

W związku z tym, że jej porada zyskała dużą popularność, Rosner postanowiła powiedzieć nieco więcej o swoim sprytnym patencie.  

- Żeby uzyskać chrupiącą skórkę - niezależnie od tego, czy przyrządzasz kurczaka, kaczkę czy rybę - mięso musi być jak najmniej wilgotne, co można przyspieszyć za pomocą wiatraka. I tym właśnie jest suszarka do włosów - poręcznym wiatrakiem, który bez problemu możesz wykorzystać w kuchni - wyjaśniła w rozmowie z serwisem Allure

Zobacz wideo Sprawdź także nasz przepis na pyszne danie jednogarnkowe - kurczaka pieczonego z ryżem i warzywami:

Ona sama do suszenia kurczaka przed pieczeniem używa dość ekskluzywnego modelu - Dyson Supersonic Hair Dryer, która kosztuje... 400 dolarów (około 1360 zł). Na szczęście, by trik zadziałał, można użyć jakiejkolwiek suszarki - nawet takiej, która nie ma zimnego nawiewu (choć według dziennikarki suszenie kurczaka ciepłym powietrzem sprawia, że w trakcie nie pachnie to zbyt dobrze).

Co ciekawe, Helen Rosner nie wpadła sama na to, by wspomagać się łazienkowymi akcesoriami w kuchni. Pomysł "pożyczyła" od autorki książek kucharskich Marcelly Hazan, która już w latach 70. ubiegłego wieku używała suszarki do włosów, by wysuszyć kurczaka przed pieczeniem.

Z naszego doświadczenia wynika, że zwykłe ręczniki papierowe też dobrze się sprawdzą w osuszaniu surowego mięsa. Jeśli jednak chcesz wypróbować patent z suszarką, dodatkową motywacją może być to, jak wygląda potraktowany w ten sposób gotowy kurczak przyrządzony przez Helen Rosner.

Więcej o:
Komentarze (5)
Jak upiec kurczaka, by miał idealnie chrupiącą skórkę? Dziennikarka "New Yorkera": użyj suszarki do włosów
Zaloguj się
  • misiek_kukurysiek

    Oceniono 4 razy 4

    I słusznie. Ja mam jeszcze patent na puree z pralki, ale świat jeszcze nie jest na to gotowy, więc się powstrzymam z przepisem.

  • cracken001

    Oceniono 1 raz 1

    Bez jaj....please,mieszkam. USowku od 25 lat,i moge powiedziec jedno....Amerykanie NIE umieja gotowac,a ich kurczaki z rozna,to TRAGEDIA..najczesciej,mocnooo przegrzane,I zajebiscie niesmaczne.Ja,piekac kurczaka,akurat go NAWILZAM,aby byl soczysty

  • noltenick

    Oceniono 1 raz 1

    Nie wiem po co tyle gadania, jeśli na koniec ta super przygotowana skórka wraz z całym wytopionym tłuszczem ląduje w koszu na śmieci. Chyba tylko po to, że skoro się już namęczyłaś to możesz ją zjeść. "Smacznego i na zdrowie".

  • marco35

    0

    Zdecydowanie wolę panierowane kostki rosołowe. Polecam!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX