Mojito to jeden z naszych ulubionych drinków. O jego popularności może świadczyć fakt, że na rynku bez trudu znaleźć można inne produkty (np. piwa czy też nadziewane czekoladki) właśnie o smaku mojito.
Za jego pomysłodawcę uważa się kapitana Francisa Drake'a, angielskiego korsarza, który lubował się ponoć w podobnym koktajlu. Amatorem koktajlu był ponoć również słynny pisarz Ernest Hemingway.
Dzięki dodatkowi mięty i limonki mojito doskonale sprawdza się w gorące letnie dni.
Składniki:
40 ml białego rumu
1/2 limonki pokrojonej w kawałki
15 ml soku z limonki
kilka liści mięty
2 łyżki barowe brązowego cukru
dopełnienie: woda gazowana
kruszony lód
Sposób przygotowania:
Listki mięty i limonkę dokładnie ugnieć z cukrem. Dosyp kruszonego lodu, wlej rum, sok z limonki i zamieszaj. Dopełnij wodą gazowaną. Mojito gotowe.
Autorzy: Kamil Hardasiewicz, Artur Wata (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")
Prosty sposób na wzbogacenie smaku mojito? Dodaj do niego nieco soku, np. z grejpfruta lub pomarańczy.
Składniki:
garść listków mięty
plastry limonki
pokruszony lód
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml lekko gazowanej wody
sok z czerwonego grejpfruta
gwiazdki anyżu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do szklanki miętę (parę listów pozostawiamy do dekoracji), plasterki limonki i pokruszony lód, zasypujemy cukrem, rozgniatamy. Wlewamy wodę i sok z grejpfruta. Ozdabiamy miętą i gwiazdką anyżu. Na zdjęciu po lewej stronie.
Autor: Anna Dobrowolańska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Osoby, które nie piją alkoholu, również mogą się cieszyć orzeźwiającym mojito w wersji bezalkoholowej.
Składniki:
300 ml gazowanego napoju cytrusowego lub wody
6-8 plasterków limonki
kilka listków mięty (ok. 6-8 na szklankę)
2 łyżki brązowego cukru
lód kruszony lub w kostkach
Opcjonalnie:
listki mięty bądź plasterki limonki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Limonkę i listki mięty wrzuć do szklanek. Lekko rozgnieć. Dodaj po łyżce cukru na szklankę, a następnie wsyp lód. Zalej napojem lub wodą, udekoruj miętą lub limonką i od razu podawaj.