Mojito to idealny drink na lato. Jak je zrobić? Mamy prosty przepis na wersję z alkoholem i bez niego
Mojito to jeden z naszych ulubionych drinków. O jego popularności może świadczyć fakt, że na rynku bez trudu znaleźć można inne produkty (np. piwa czy też nadziewane czekoladki) właśnie o smaku mojito.
Za jego pomysłodawcę uważa się kapitana Francisa Drake'a, angielskiego korsarza, który lubował się ponoć w podobnym koktajlu. Amatorem koktajlu był ponoć również słynny pisarz Ernest Hemingway.
Jak zrobić mojito - porady:
- Klasycznie mojito serwuje się na kruszonym lodzie. Jeśli nie masz kostkarki, możesz go pozyskać, rozdrabniając kostki standardowej wielkości np. za pomocą malaksera czy blendera, który się do tego nadaje.
- Jeśli chcesz wzbogacić klasyczną wersję mojito, do koktajlu możesz dodać również nieco owoców, np. maliny, kawałki truskawek, jagody czy borówki. Polecamy również grejpfrutową wariację na temat mojito.
- Smak koktajlu wzbogacą również mniej oczywiste dodatki, takie jak plasterki orzeźwiającego ogórka czy rozgnieciona (dla wydobycia aromatu) gałązka rozmarynu.
- Mojito możesz również zamrozić i podawać jako lody. Pięknie prezentują się z zatopionymi w środku cząstkami cytry i limonki.
Mojito można zamrozić i serwować również w postaci lodów Fot. Shutterstock
Klasyczne mojito - przepis
Dzięki dodatkowi mięty i limonki mojito doskonale sprawdza się w gorące letnie dni.
Składniki:
40 ml białego rumu
1/2 limonki pokrojonej w kawałki
15 ml soku z limonki
kilka liści mięty
2 łyżki barowe brązowego cukru
dopełnienie: woda gazowana
kruszony lód
Sposób przygotowania:
Listki mięty i limonkę dokładnie ugnieć z cukrem. Dosyp kruszonego lodu, wlej rum, sok z limonki i zamieszaj. Dopełnij wodą gazowaną. Mojito gotowe.
Autorzy: Kamil Hardasiewicz, Artur Wata (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")
Grejpfrutowe mojito - przepis
Grejpfrutowe mojito fot. fot. Anna Dobrowolańska
Prosty sposób na wzbogacenie smaku mojito? Dodaj do niego nieco soku, np. z grejpfruta lub pomarańczy.
Składniki:
garść listków mięty
plastry limonki
pokruszony lód
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml lekko gazowanej wody
sok z czerwonego grejpfruta
gwiazdki anyżu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do szklanki miętę (parę listów pozostawiamy do dekoracji), plasterki limonki i pokruszony lód, zasypujemy cukrem, rozgniatamy. Wlewamy wodę i sok z grejpfruta. Ozdabiamy miętą i gwiazdką anyżu. Na zdjęciu po lewej stronie.
Autor: Anna Dobrowolańska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
Mojito - drink bezalkoholowy
By zrobić mojito bezalkoholowe, wystarczy jedynie pominąć dodatek rumu Fot. Shutterstock
Osoby, które nie piją alkoholu, również mogą się cieszyć orzeźwiającym mojito w wersji bezalkoholowej.
Składniki:
300 ml gazowanego napoju cytrusowego lub wody
6-8 plasterków limonki
kilka listków mięty (ok. 6-8 na szklankę)
2 łyżki brązowego cukru
lód kruszony lub w kostkach
Opcjonalnie:
listki mięty bądź plasterki limonki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Limonkę i listki mięty wrzuć do szklanek. Lekko rozgnieć. Dodaj po łyżce cukru na szklankę, a następnie wsyp lód. Zalej napojem lub wodą, udekoruj miętą lub limonką i od razu podawaj.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa